De 5 favoriete apps van Marjolein Puype

Ik ben Marjolein en ik ben communicatiemedewerker bij Wegwijzer, een non-profit reisorganisatie die doe-het-zelfreizigers ondersteunt tijdens de voorbereiding van hun reis. In 2017 ben ik een jaar lang in Zuid-Amerika gaan rondtrekken. Hoe zalig was het om een jaar lang minimalistisch te leven met slechts 15 kilo in m’n backpack!

Alhoewel ik steeds minder materialistisch werd, moet ik toegeven dat mijn smartphone toch wel onmisbaar bleef. Doorgaans gebruik ik de apps Spotify, Google Maps, Whatsapp, Facebook, Instagram en de bancontact app. Tijdens mijn reis gebruikte ik bijna dagelijks de volgende extra reisapps:

1. Splitwise

Als je samen reist met vrienden, kan je in deze betaalapp bijhouden wie wat betaalt. Heel handig omdat je zo niet telkens alle kasticketjes moet bijhouden en zo loop je ook niet het risico om na enkele dagen de tel kwijt te raken. Een groot voordeel is dat je de munteenheid telkens kunt aanpassen. De app geeft je telkens een overzicht hoeveel jij nog moet betalen aan je reispartner en omgekeerd.

Android | iOS

2. Maps Me

maps.me

Je hebt onderweg geen internet nodig om je route te vinden. Op voorhand download je de kaart van een land of regio en dan kan je die offline gebruiken. Je kan er ook supermarkten, restaurants, hotels, apothekers enzovoort mee vinden of je eigen favoriete plaatsjes vastpinnen. Ik gebruikte deze kaarten dagelijks in alle soorten situaties: om het dichtstbijzijnde gastverblijf te vinden als ik onvoorbereid in een dorp aankwam, om leuke plaatsjes op te slaan die andere reizigers aanbevolen, of om te checken of de taxi mij echt wel naar m’n bestemming bracht – en ik mij eventueel al moest beginnen voorbereiden op een noodkreet.

Android | iOS

3. Shazam

Vooral op reis ben ik non-stop aan het ‘shazammen’. Je houdt je smartphone dichtbij de radio of luidspreker en de app herkent meteen welk liedje het is. Als je geen internet hebt, werkt de app ook en verschijnt de titel van het nummer pas wanneer je je internet aanlegt. De liedjes die Shazam herkend heeft, kun je ook rechtstreeks bewaren in een afspeellijst op Spotify. Zo ben ik als muziekliefhebber na een jaar thuisgekomen met honderden nieuwe cumbia, reggaeton en salsanummers.

Android | iOS

4. Wikiloc

Mijn favoriete hike-app met GPS-tracks van wandelaars, fietsers… van over de hele wereld. Op voorhand kan je op zoek gaan naar de route die je het best ligt qua afstand, hoogte en moeilijkheidsgraad. Informatie, foto’s en recensies van andere reizigers geven al meteen een idee van wat je kan verwachten. De offline navigatie geeft aan of je het pad nog volgt. Bijna elke hike in Zuid-Amerika heb ik met deze app gedaan, zelfs de Salkantay Trail naar Machu Picchu – waar je anders minstens 300 euro voor betaalt voor een gidstocht.

Android | iOS

5. Couchsurfing

Geen betere manier om met locals in contact te komen. Je kan ze rechtstreeks een verzoek sturen om enkele nachten (gratis) op hun sofa te slapen. Er zijn ook thematische groepen waar je je vragen kan stellen aan locals of evenementen waar je andere couchsurfers kan ontmoeten. Wel opgelet want sommigen gebruiken het (on)subtiel als de datingapp Tinder.

Android | iOS

Reiskriebels?

Op 24 februari is er de jaarlijkse Reismarkt in de Stadshallen van Brugge. Naast reisinfo over de hele wereld en persoonlijke tips van 250 reizigers-informanten, staan dit jaar ook de thema’s ‘duurzaam reizen’ en ‘reizen in digitale tijden’ extra in de kijker. Beeldreportages, panelgesprekken en workshops zorgen voor een goedgevulde en inspirerende dag. Ook Appstublieft is erbij met een demosessie over ‘reisapps’.

> Ontdek het volledige programma en alle praktische info

Wil je zelf ook graag eens je 5 favoriete apps voorstellen in deze rubriek? Stuur een mailtje naar 5apps@appstublieft.be.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!