Hoe zorg ik dat ik minder afgeleid word door mijn smartphone?

Een smartphone is een fantastische uitvinding, maar – laat ons heel eerlijk zijn – kan ook serieus op de zenuwen werken door je constant te storen met geluiden van meldingen van je apps.

In het recentste Digimeter-onderzoek geeft 40% aan dat ze zichzelf afhankelijk voelen van hun smartphone. 23% voelt zich zelfs verslaafd.

Bovendien legt 88% van de Vlaming zichzelf minstens 1 regel op. De populairste regel (52%) is meteen ook tip nummer 1 uit onderstaand lijstje.

1. Zet je smartphone op ‘niet storen’

Maken alle biepjes en bliepjes van je smartphone je soms knettergek? Zet je toestel dan op stil of – iets minder drastisch – op trillen. Nadeel: zo mis je af en toe wel eens een belangrijk telefoontje.

Via de ‘Niet storen’ functie op je smartphone kun je ook instellen welke apps je wel of niet mogen storen, en welke telefoonnummers je wel en niet mogen bellen. Je kunt ‘Niet storen’ ook automatisch op een bepaald uur in werking laten treden.

2. Selecteer welke meldingen je wel of niet wil krijgen

Word je zenuwachtig en vooral heel nieuwsgierig als er bovenaan je toestel een ongeopende enveloppe of een Facebooksymbool verschijnt? Dan is het misschien wel beter om per app in te stellen of en welke meldingen je krijgt.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen meldingen van je e-mail of sociale media te krijgen, maar wel Whatsappjes.

3. Laat je eerste bureaublad leeg

Zet je belangrijke apps op je tweede, derde en volgende bureaubladen. Zo schreeuwen de verleidelijke apps van Facebook, Instagram, HLN en co niet constant om aandacht als je je smartphone opent.

Pas na een veegbeweging kun je ze aantikken. En die drempel zorgt ervoor dat je er minder snel naar grijpt.

4. Verban je smartphone op bepaalde plaatsen

Toegegeven: het vraagt wat discipline, maar kweek de gewoonte om bijvoorbeeld je smartphone niet mee te nemen in je slaapkamer of niet te gebruiken aan tafel tijdens het eten.

Sommige mensen gebruiken ook een ‘Stolp‘ waaronder je je smartphone kunt steken als je even niet gestoord wilt worden. De stolpt blokkeert automatisch alle verbindingen.

Nog een heerlijke tip die ik onlangs kreeg: als je op café gaat, leg dan alle smartphones met het scherm naar beneden op een stapel. De eerste die naar zijn smartphone grijpt, betaalt het volgende rondje.

5. Gebruik apps

Nog een uitsmijter voor wie zichzelf er vaak op betrapt om te vaak ‘snel eventjes Facebook, Instagram of HLN.be te checken’ en prompt weer een halfuur aan het swipen en scrollen is. Herkenbaar?

Met Freedom leg je jezelf de nodige beperkingen op door te beslissen welke apps en websites je voor een bepaalde periode wilt blokkeren. In de betalende versie kun je die periodes zelfs inplannen.

Zeg dus maar bye bye tegen al die icoontjes bovenaan je scherm die je willen verleiden om ‘eventjes’ de ene of andere app te checken. Tik je in een onbewaakt moment toch een geblokkeerde app aan? Dan sluit Freedom die ogenblikkelijk. Zelfdiscipline kweken, noemen we dat.

Heb je zelf nog tips?

En wat doe jij om je smartphonegebruik te beperken? Laat het me weten via eb.tfeilbutsppa@fotsirk

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!