Mijn favoriete boeken over media en technologie

Ik ben geen IT’er maar germanist van opleiding. Ik heb in mijn opleiding dus honderden teksten en boeken moeten doorspartelen. Maar als je me vraagt welk boek echt mijn leven veranderd heeft? Dan is dat – ironisch genoeg – ‘HTML in 24 uur‘.

Ik kocht het in het voorjaar 2000. Luttele maanden nadat we een internetaansluiting (krakend en piepend via de telefoonlijn in die tijd nog) hadden gekregen thuis.

Ik was meteen verkocht en wou zo snel mogelijk uitvissen hoe je zelf zo’n website op het internet kon publiceren. Wat volgde was uren- en nachtenlang prutsen met kladblokjes en HTML-codes à la <b>vet</b>, <u>onderlijnen</u> en <li>opsomming</li>.

De tijden zijn intussen gelukkig veranderd en vandaag heb je dankzij WordPress, Weebly en Squarespace zo’n boek niet meer nodig om zelf een website te maken.

Lezen over media en technologie probeer ik wel nog altijd zo veel mogelijk te doen. Omdat het vandaag #ReadABook-day is, zet ik mijn favorietjes van de voorbije jaren voor jullie graag nog even op een rij:

Non-fictie

1. Griezelig slim

Ik wil beginnen met een boek over artificiële intelligentie waarin ik eigenlijk nog bezig ben.

Als grote believer in technologie vind ik het namelijk heel interessant en relevant om een genuanceerd beeld te krijgen op de mogelijkheden én gevaren van AI.

Hoe kunnen we die technologie inzetten om ons persoonlijke leven én de wetenschap vooruit te helpen en daarbij ook verantwoord en ethisch te werk gaan?

Een dunne lijn soms. En auteur Mo Gawdat zet je op bijna elke pagina aan het denken. Gelukkig fijn geïllustreerd met een pak concrete voorbeelden, die het geheel toch relatief verteerbaar maken.

2. De phonetograaf

Dat ik een grote liefhebber ben van de edele kunst van de smartphonefotografie, weten jullie intussen. Ik maakte er zelfs 2 lessenreeksen over die je online kunt volgen.

Veel van de mosterd voor mijn cursussen haalde ik bij fotografe Vicky Bogaert. Een aantal jaren terug bracht ze dit prachtige boek uit, waarin je 200 pagina’s lang gebombardeerd wordt met inspirerende voorbeelden om nog straffere foto’s uit je smartphone te toveren.

Het boek is niet meer in de boekhandel te verkrijgen, maar tweedehands of in je lokale bib maak je een grote kans om het wel nog te vinden.

3. The history of the world according to Facebook

Wat als Facebook altijd bestaan had? Dat is het uitgangspunt van dit supergrappige boek.

Je wordt meegenomen door onze wereldgeschiedenis aan de hand van een paar honderd statusupdates op Facebook. Zo zie je dat Duitsland en Japan hun relatiestatus aanpassen tijdens WO II en leveren de conversaties tussen Julius Caesar en Brutus een wel heel wrange nasmaak op.

Eerlijk? Ik heb getwijfeld of ik dit bij fictie of non-fictie zou zetten, maar technisch gezien is alles wat in het boek staat waar. Allez, min of meer toch.

Fictie

1. De cirkel

Mae Holland krijgt een job bij het sociale netwerk The Circle (een fictief bedrijf, maar de parallellen met Facebook zijn nooit ver weg) en maakt daar kennis met de bij momenten vuile methodieken die het bedrijf soms gebruikt om haar gebruikers te manipuleren.

Maar het loopt pas helemaal uit de hand als ze als een van de eersten helemaal ‘transparant’ wordt en in plaats van af en toe een bericht te posten op haar profiel permanent livebeelden uitzendt, zodat haar volgers alles kunnen volgen wat ze doet en zegt.

In 2017 werd het boek verfilmd met Tom Hanks en Emma Watson in de hoofdrollen.

2. Eternal

Steven Van Belleghem is al jaren een topspreker op congressen en hij schreef al heel wat boeken over online marketing en technologie. Met Eternal waagde hij zich voor het eerst aan fictie.

We zijn 2041 en we maken kennis met Romy Bell, medewerkster in een groot tech-bedrijf dat met ‘eternal’ een chip op de markt brengt die je hele lichaam monitort en dus kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt. Of is dat maar een smoesje om van haar bazen om de bevolking te controleren en de wereld over te nemen?

Spannend boek waarin je snel en lekker doorleest. Leuk zijn vooral de vele subtiele voorspellingen die de auteur in het boek verweeft. Zo eet niemand nog vlees, is alcohol verboden en is Greta Thunberg minister.

Intussen is ook ‘Upgrade’ en Hoogverraad’ uit, telkens met Romy Bell in de hoofdrol.

3. Machines like me

Mijn favoriete auteur Ian McEwan gaat al jaren geen maatschappelijk thema uit de weg. En met dit boek levert hij opnieuw een krachttoer af.

‘Machines like me’ vertrekt vanuit het uitgangspunt: ‘Wat als artificiële intelligentie in de jaren ’80 al doorbrak en we toen al een robot in huis konden halen om ons te assisteren?’

Zouden we ermee discussiëren? Mee vechten? Af en toe uitzetten? Of zelfs verliefd op worden?

Ook beschikbaar in het Nederlands als ‘Machines zoals ik’

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!