2014 zit er bijna op. Overal vliegen de jaaroverzichten en reviews ons om de oren. Tijd om ook een steentje bij te dragen en terug te blikken op 2014 aan de hand van 12 opmerkelijke apps die 2014 kleurden.
Recycle
Het jaar begon goed! In januari lanceerden Fost Plus, Bebat en Recupel samen de app Recycle! Een van de nuttigste en handigste apps die het afgelopen jaar op de markt verschenen. De app doet wat haar naam doet vermoeden: ze vertelt je wanneer je welk vuilnis moet buitenzetten, wanneer containerparken open zijn en waar je je oude batterijen kunt binnen brengen. De perfecte app dus om groener dan ooit te leven.
Flappy Bird
Het razend populaire game Flappy Bird werd op 9 februari uit de app stores gehaald. De jonge Vietnamese ontwikkelaar Dong Nguyen gaf aan dat hij de media-aandacht niet meer aankon en dat hij het spel te verslavend vond. Op E-bay doken kort daarna iPhones op waar het spel nog op stond, voor 100.000 euro. Vreemde vogels.
Facebook had nog wat centjes over. En dus telde Mark Zuckerberg eind februari een slordige 19 miljard dollar neer om de populaire berichtendienst WhatsApp over te kopen. Zuckerberg zelf beloofde om de eerste drie jaar niks aan de filosofie van WhatsApp te veranderen. In diezelfde periode wil hij het aantal gebruikers van deze app laten stijgen tot 3 miljard.
Tinder
De dating app Tinder bestaat al sinds 2012, maar brak pas in 2014 echt door bij het grote publiek. Een aantal cijfertjes: in oktober telde Tinder meer dan 10 miljoen gebruikers. Goed voor 1,2 miljard swipes en 15 miljoen matches per dag. Ook merken en organisaties ontdekten de app. Kijk maar eens wat Amnesty International met Tinder deed.
2048
Hoeveel uren heb jij in 2014 verspild aan het razend populaire game 2048? De 19-jarige Gabriele Cirulli creëerde het game in maart 2014. en razendsnel veroverde het de smartphones van miljoenen spelers over de hele wereld.
Uber
Iedereen taxi-chauffeur! Dat is het devies van de app Uber. Eind 2014 werd Uber in meer dan 53 landen en 200 steden gebruikt. In eigen land herinneren we ons vooral de hele hetze die ontstond nadat Brussels minister van vervoer Brigitte Grouwels de app verbood op 15 april en een boete van 10.000 euro per overtreding instelde. Eurocommissaris voor digitale agenda Neelie Kroes kon die beslissing maar weinig smaken.
Facebook Messenger
Sinds Augustus kun je geen mobiele berichten meer sturen vanuit de klassieke Facebook-app. Je hebt daar sindsdien de Messenger app voor nodig. Een en ander past in de strategie van Facebook om met de regelmaat van de klok aparte apps (Instagram, Slingshot, Rooms, Groups, …) te lanceren in plaats van alles op 1 app te concentreren. Vooral de resem toestemmingen die je moest geven, waren voer voor discussie. Overdreven of terecht? Het zorgde er in elk geval voor dat Facebook serieus over de tongen ging
Post-It
Het bewijs dat elk offline product met een beetje creativiteit een fantastische online applicatie kan maken. 3M bewees het eind september met de fantastische Post-It app. Het concept is simpel: scan je offline post-its en brainstorm verder op je smartphone of tablet. Voorlopig is de app enkel voor iPhone beschikbaar, hopelijk in 2015 ook voor Android.
Netflix
Groot feest voor alle serie-geeks en filmadepten! Op 19/9 was het eindelijk zo ver: de populaire Amerikaanse streamingdienst voor films en series Netflix is eindelijk ook beschikbaar in België. Exacte cijfers voor België zijn er nog niet. Maar wereldwijd zijn er intussen al meer dan 50 miljoen gebruikers die deze online streamingdienst weten te smaken.
Inbox
Toen Google 10 jaar geleden Gmail haar e-maildienst Gmail lanceerde, was het in alle opzichten revolutionair: werken in conversaties en een toen ongezien grote opslagruimte van 1 gigabyte. Tien jaar later doen ze die stunt nog eens over met het behoorlijk revolutionaire Inbox. Face it: Na 22 oktober 2014 zal e-mail nooit meer hetzelfde zijn.
KBC Xplore
Toegegeven: in november vertoonde de eerste versie van de app nog heel wat kinderziektes. Maar het idee om het veldrijden te volgen met je smartphone op basis van beacons die op de rugnummers van de renners geprikt worden, was wel cool. De app toont vooral het potentieel dat beacons hebben. Hopelijk zien we in 2015 meer van dit soort vernieuwende toepassingen.
En de 12e app?
Uiteraard telt 2014 12 in plaats van 11 maanden. Ken jij nog apps die een plekje verdienen in dit jaaroverzicht? Laat het weten via eb.tfeilbutsppa@ofni.