2020 samengevat in 10 apps

Het rampjaar 2020 zit erop! En de reviews en jaaroverzichten vlogen ons weer om de oren. En dan kon ik met Appstublieft niet achterblijven natuurlijk ?

1. Zeker gezond

Ik spoel even terug naar eind januari 2020. Toen lanceerde het Centrum voor Gezond Leven de app ‘Zeker Gezond‘: een app vol gezonde recepten die de Vlaming moet inspireren om gezonder te leven.

Prima app die werkt naar behoren. Al kwam de app vooral in het nieuws toen uitlekte dat de Vlaamse Overheid maar liefst 550.000 euro betaalde voor het hele project. Dat klinkt misschien veel, maar als dat bedrag slaat op zowel de ontwikkeling van de app én de website, communicatiecampagne, redactioneel werk, … dan valt dat eigenlijk nog heel goed mee.

iOS | Android

2. Zoom

En toen was er… De lockdown. En ontdekte Vlaanderen (en de wereld) massaal de videobelapps, zoals Skype, Teams en… Zoom. Zeker die laatste kwam in maart verschillende keren in het nieuws wegens ‘onveilig’. Toen, niet geheel onterecht, maar de eerlijkheid gebied ons om te zeggen dat Zoom het afgelopen half jaar intussen wel een serieuze inhaalbeweging heeft gemaakt.

Ook ik gebruik de app tegenwoordig bijna wekelijks om webinars te geven met Appstublieft.

Ook nieuw in ons vocabularium: ‘zoombombing’, waarbij je met behulp van de meeting-id kunt inbreken in Zoom-gesprekken. Al lag de verantwoordelijkheid daarvoor niet altijd bij Zoom, maar meer bij niet nader genoemde politici die vrolijk selfies van hun meetings (inclusief meeting-id) deelden op Twitter.

iOS | Android

3. Among us

De prijs voor het populairste game uit 2021 gaat naar ‘Among Us’. De eerste keer dat ik er iets over hoorde, werd het me uitgelegd als ‘Weervolven online’. Maar het is zo veel meer dan dat.

Opdrachten uitvoeren, je weg zoeken in een ruimteschip… en de ‘imposter’ ontmaskeren. Klinkt als ‘De Mol’? Nja… is het eigenlijk ook wel een beetje. Maar dan met meer doden ?.

iOS | Android

4. Duolingo

In 2020 moesten we wekenlang thuis zitten. En dan gaan we massaal op zoek naar manieren om ons nuttig bezig te houden. Duolingo is een app waarmee je nieuwe talen kunt leren. In 2020 kreeg deze app er wereldwijd maar liefst 30 miljoen nieuwe gebruikers bij! Engels, Spaans en Frans waren de talen die we het meest leerden het afgelopen jaar.

iOS | Android

5. Instagram

Feest! Op 9 oktober mocht Instagram 10 jaar! Wat ooit begon als een eenvoudige fotobewerkingsapp, werd na de overname door Facebook in 2021 een van de populairste sociale netwerken op deze planeet. Goed voor meer dan 1 miljard gebruikers.

Dit was trouwens de allereerste Instagram-foto ooit!

Geen wonder dat Instagram ook op 1 prijkte in de Top 50 van populairste apps van Vlaanderen, die ik deze zomer opstelde!

iOS | Android

6. Coronalert

Deze app kon uiteraard niet ontbreken in dit jaaroverzicht: de Coronalert-app! Veilig en anoniem, aangezien de app werkt via bluetooth, en dus geen persoonlijke gegevens van jou deelt in een centrale database. Hoe dat werkt? Zo ongeveer:

De app werd al 2,2 miljoen keer gedownload. Maar toch had slechts 4% van de 500.000 mensen die sinds eind september besmet raakten de app op hun telefoon staan. Conculsie: wie van plan is om de regels te overtreden en risicogedrag te vertonen, installeert de app bewust niet?

Om echt effectief te zijn zou 60-70% van de Belgen de app moeten gebruiken. Dus heb je hem nog niet? Installeer hem dan nu meteen, best.

iOS | Android

7. Deliveroo

Aangezien onze restaurants een groot deel van het jaar gesloten waren, gingen we massaal afhaalmaaltijden bestellen. Dat ging vaak rechtstreeks bij het restaurant in kwestie, maar ook via populaire apps als Takeaway.com, Uber Eats of Deliveroo.

Die laatste app maakte onlangs nog bekend wat de populairste bestelde gerechten zijn. Vooral nummer 8 vond ik best opmerkelijk. ?

iOS | Android

8. Streamz

De ‘Vlaamse Netflix’ werd al een paar jaar met veel tromgeroffel aangekondigd. Half september was het dan eindelijk zo ver: DPG Media en Telenet lanceren samen ‘Streamz’: een streamingdienst waar exclusieve series van eigen bodem (‘Albatros’, ‘De Bende van Jan De Lichte’, ‘Fair Trade’, …) naast internationale topseries uit de HBO-stal (‘The Sopranos’, ‘Game Of Thrones’, ‘The Wire’, …) zij aan zij staan.

Aangezien Streamz eigenlijk voortbouwd op de betaaldienst van Telenet ‘Play More’, start de dienst al meteen met 600.000 gebruikers. Of ze het platform gaan kunnen blijven vullen met topcontent is op dit moment de grote vraag, maar de eerste maanden waren alvast veelbelovend.

iOS | Android

9. Disney+

Jammer voor alle gezinnen met kinderen die deze app in april goed hadden kunnen gebruiken, maar – in tegenstelling tot Nederland – moest België wachten tot het najaar van 2020 om de app van streamingdienst Disney+ te downloaden.

Disney+ mikt enerzijds op gezinnen met kinderen met zowat alle Disney-klassiekers die ooit gemaakt werden. Anderzijds mikken ze ook op liefhebbers van superheldenfilms met de Star Wars en Marvel-films.

Wereldwijd groeide de streamingdienst van 70 naar 90 miljoen gebruikers in 2020. Ter vergelijking: Netflix had eind 2020 bijna 200 miljoen gebruikers. In het voorjaar van 2020 alleen al kwamen er 25 miljoen gebruikers bij.

iOS | Android

10. TikTok

Afsluiten doe ik met een van de meest gedownloade app van 2020. Waar TikTok in 2019 nog een kleinschalig fenomeen was bij tieners, ging TikTok in 2020 helemaal mainstream. Zelfs politici als Conner Rousseau en Tom Van Grieken waagden zich aan kleine filmpjes en dansjes op dit relatief nieuwe sociale netwerk. En niemand kon in 2020 ook om het populaire ‘Jerusalema’-dansje heen natuurlijk.

In Oostende kun je tegenwoordig zelfs een heuse TikTok-wandeling doen. En in Brussel kun je naar om je daar helemaal uit te leven met leuke filmpjes en foto’s in de flitsende decors van het Instagram- en TikTokmuseum Smile Safari.

iOS | Android


Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!