Wat is het?
De QR-code is uitgevonden door een Japans bedrijf in 1994. ‘QR’ is de afkorting van ‘Quick Response’ of ‘Snel antwoord’ in het Nederlands.
Een QR-code bestaat uit een vierkant van minstens 21×21 en maximum 61 zwarte en witte hokjes. Door de codes te scannen, kun je op een display informatie uitlezen uit die hokjes.
De QR-codes braken maar echt goed door rond 2010, toen we als gewone gebruiker met onze smartphone ook zulke codes konden scannen. Als je een code scant, krijg je een ‘snel antwoord’ om van offline naar online te gaan: een link naar een video of website, een tekst, contactgegevens,… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Waar worden QR-codes gebruikt?
Je vindt QR-codes overal. Op visitekaartjes, bij kunstwerken in musea, in betaalapps als Bancontact, maar in deze corona-tijden bijvoorbeeld ook om de menukaart in café’s of restaurants op te vragen.
Hoe scan je een QR-code?
Een QR-code scannen is vrij eenvoudig. Een QR-scanner zit standaard in de camera op je smartphone vanaf iOS 11 of Android 7. Selecteer ‘foto’ en breng de code in beeld. Je hoeft zelfs geen foto te nemen: een pop-up toont je de info die verscholen zit achter de code.
Heb jij een ouder besturingssysteem? Dan download je best een aparte app op je smarthone om de QR-codes mee te scannen. Kapersky heeft een uitstekende app om codes mee te scannen. En de app waarschuwt je bovendien ook nog als de inhoud onveilig of schadelijk is.
Zelf een QR-code maken?
Een QR-code maak je gemakkelijk en volledig gratis zelf.
- Surf naar www.qrcode-monkey.com.
- Vul je een link in
- Voeg eventueel kleuren of een logo toe
- Download de code en print ze.