Zo beveilig je je smartphone

Je smartphone bevat heel wat persoonlijke gegevens. En doordat je uit een app in principe nooit uitlogt, is een smartphone ook heel kwetsbaar voor je privacy wanneer je toestel gestolen of kwijt is. Met de volgende 4 tips zorg je ervoor dat je veiliger dan ooit met je toestel omgaat.

1. Vergrendel je smartphone. Altijd.

In de apps op je smartphone log je eenmaal in, en daarna log je zelden nog uit. Dat betekent ook dat iedereen in je e-mail, Facebook of WhatsApp kan als ze jouw smartphone in hun handen krijgen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom zorg je best dat je scherm vergrendeld wordt wanneer je je smartphone niet gebruikt. Dat kan door een pincode, een wachtwoord, een vingerafdruk of een patroon, afhankelijk van hoe moeilijk je het de vinder van je smartphone wilt maken.

En ja, ik weet het. Dat betekent dat je je toestel moet ontgrendelen, telkens je scherm uitvalt. Maar laat ons heel eerlijk zijn: weegt dat echt op tegen de miserie die je hebt als je je toestel kwijt geraakt en het is niet vergrendeld?

2. Kies een veilig wachtwoord

Een wachtwoord is als een tandenborstel: je kiest een goede uit, je vervangt die af en toe, en je leent die aan niemand anders uit.

1111 is geen veilige pincode. Je geboortedatum ook niet. En het wachtwoord ‘Wachtwoord’ is ook vrij snel gekraakt. Je kiest dus best een veilig wachtwoord om je toestel en je accounts te beveiligen.

Nordpass lijstte trouwens de slechtste wachtwoorden van 2020 op. Op nummer 1 prijkt… “123456” 🤦‍♂️

Maar wat is een veilig wachtwoord? Iets met hoofdletters en kleine letters, cijfers, vreemde tekens? Niet noodzakelijk. Want het wachtwoord Antwerpen2000! is nu niet meteen het veiligste wachtwoord te noemen.

Het komt er eigenlijk op neer om een wachtwoord te kiezen dat buitenstaanders niet zomaar kunnen memoriseren als ze het zien geschreven staan.

Een handig truukje is om een zin te maken en dan de eerste letter van elk woord te nemen om je wachtwoord samen te stellen.

👉 Een voorbeeld: als je de zin gebruikt: “Wij wonen al meer dan 20 jaar in de Zandstraat 49!” dan krijg je het wachtwoord: ‘Wwamd20jidZ49!’

3. Zet tweestapsverificatie aan

Veel apps en website bieden aan om ‘tweestapsverificatie’ aan te zetten. Dat betekent dat je met een bericht op je smartphone moet bevestigen dat jij het wel degelijk bent die wil inloggen.

Hoe werkt het? Bijna altijd moet je je gsm-nummer opgeven, zodat je een sms kunt ontvangen met een code in. Die code moet je dan weer ingeven op je computer. Dus als een hacker je wachtwoord achterhaalt, kan die proberen inloggen (eerste stap), maar hij zal nooit de sms ontvangen (tweede stap) om de inlogprocedure te voltooien.

Sommige apps als Itsme vragen die tweede stap altijd, websites als Gmail of Facebook alleen als iemand probeert in te loggen op een onbekend toestel of onbekende locatie.

Waar zet je dat aan? Check in de instellingen van de app of website in kwestie onder het menu-item ‘privacy’ of ‘beveiliging’. Daar vind je die mogelijkheid doorgaans wel terug.

4. Gebruik een wachtwoorden-app

Moet je voor elke account een ander wachtwoord kiezen? In principe wel. Maar hoe onthoud je dat in godsnaam? Een oplossing kan zijn door een wachtwoorden-app te gebruiken. In zo’n app sla je al je wachtwoorden op die je gebruikt, zodat je er altijd aan kunt, door in te loggen op deze app. Het enige dat je dan nog moet onthouden, is het wachtwoord van deze app, natuurlijk.

Goede wachtwoorden-apps zijn Keeper, KeePass en LastPass.

 

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!