Welke spelletjes zijn leuk en leerrijk voor kinderen?

Volgens het Apestaartjaren-onderzoek had 56% van de Vlaamse kinderen (9-12 jaar) in 2018 een eigen tablet. Wat doen ze daar voornamelijk mee? Driekwart van die kinderen gebruiken die tablet om filmpjes te kijken en… spelletjes te spelen!

Er zijn tienduizenden apps om spelletjes mee te spelen. Maar vaak zitten ze vol met reclame, of zijn ze niet altijd zo educatief verantwoord. Welke spelletjes zijn dan wel de moeite waard? We zetten er graag een aantal op een rijtje:

Ketnet Jr.

Kleine kinderen en apps, is dat een goede combinatie? Ketnet maakte een app op maat van de allerjongsten. In de Ketnet Jr. app kunnen kleuters en peuters op een veilige en leerrijke ontdekkingstocht.

De app is gevuld met videos, spelletjes en kleurplaten die aangepast zijn aan de leeftijd en ontwikkeling van de jonge gebruiker. En als ouder ben je zeker dat ze geen foute dingen oppikken. Veilig en leuk tegelijk dus!

AndroidiOS

Quiver

Quiver is een app die offline en online perfect combineert. Op www.quivervision.com kun je gratis kleurplaten downloaden. Wanneer je kind die inkleurt en scant met de app, komen ze tot leven.

Quiver vult het aanbod elke week aan: van een brandweerwagen die blust, tot vuurwerkpijlen die je moet afvuren tot vechtende Power Rangers.

Android iOS

Studio 100 Go

Studio 100 heeft een eigen app waarin ze massa’s spelletjes, liedjes en filmpjes van K3, Bumba, Piet Piraat, Samson,… verzamelen. Je kleuter kan door de app navigeren ook zonder dat hij kan lezen.

De app is gratis, al kun je dan wel niet alle spelletjes spelen en boeken lezen. De 2000 filmpjes zijn wel gratis. Klanten van Proximus kunnen voor 6 euro/maand meer dan 6000 video’s kijken, en krijgen ook toegang tot alle spelletjes en boekjes. De app is sowieso reclamevrij.

AndroidiOS

Lego

Ook bij Lego hebben ze begrepen dat je anno 2020 meer kunt doen met Lego-blokjes dan er alleen maar offline mee spelen. En dus maken ze tegenwoordig ook langspeelfilms en series voor Netflix… en apps! Voor elke leeftijd is er wel een spelletje: van Duplo over NinjaGo tot Lego City.

Aangezien dit eigenlijk de beste reclame is voor hun product is de app technisch gesproken reclamevrij.

AndroidiOS

Nijntje

Voor de allerjongsten zijn er heel wat spelletjes beschikbaar van Nijntje. In Nijntjes Wereld kan je peuter bijvoorbeeld zelf het verhaal regisseren, en Nijntje haar tanden laten poetsen, kleertjes aandoen, aardbeien plukken in de tuin en er een cake mee maken.

AndroidiOS

Efteling

Ook de Efteling heeft een heel aantal apps in de aanbieding! Onze favoriet? De app voor de allerjongsten waarbij je digitaal kleurplaten kunt inkleuren, memory kunt spelen en nog een pak plezante spelletjes die baden in de Efteling-sfeer. De app is gratis en zonder reclame – behalve reclame voor De Efteling natuurlijk.

AndroidiOS

Geocaching

Ja maar, dan spelen de kinderen alleen maar op de tablet en komen ze niet meer buiten? Wie zegt dat je beide niet kunt combineren? Geocaching is daar bijvoorbeeld een heel mooi voorbeeld van: met de smartphone of tablet in de hand ga je op zoek in bos, veld en wei naar échte schatten, die je kunt opgraven en achteraf weer kunt verstoppen. Pret en plezier verzekerd!

AndroidiOS

Meer weten over kinderen, apps en smartphones?

Boek onze avondvullende lezing “Apps voor (klein)kinderen” voor jouw school, vereniging of organisatie. Of kijk in onze kalender wanneer we een sessie geven bij jou in de buurt.

Meer apps?

Wil je je smartphone nog slimmer maken? Bestel dan ons boek ‘Appstublieft: de 100 beste apps voor je smartphone en tablet’ in onze webshop

Lees zeker ook eens:

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!