Hoeveel schermtijd mag mijn kind hebben?

Hoeveel tijd mogen kinderen spenderen met kijken naar een scherm? De meningen en theorieën zijn verdeeld. In deze blogpost proberen we wat klaarheid te scheppen in deze materie. Al kunnen we nu wel al weggeven: elk kind is anders. En elk scherm ook.

Een schema op maat?

In het onderzoek ‘App Noot Muis‘ (2011) van Mijn Kind Online, lezen we deze richtlijnen:

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Die richtlijnen zijn op zich uiteraard niet slecht, maar denk eraan dat ze uit 2011 komen. Intussen is onze maatschappij geëvolueerd en nog verder gedigitaliseerd. Het is nu nog belangrijker om je eigen kind te kennen en in te schatten wat hij of zij nodig heeft. De ene 8-jarige is de andere niet.

Stel je vragen als: wat doet je kind met een scherm? Rekenoefeningen voor school of filmpjes kijken ter ontspanning? Doen jullie dat samen of is een scherm meestal een babysit? Heeft je kind nog andere bezigheden en hobby’s? Of niet?

Hoe omgaan met schermtijd?

Opvoedingswebsite Medianest.be stelt het als volgt: “Schermtijd is niet altijd slecht en kan ontspannend of educatief zijn. Schermtijd kan je ook samen beleven. Samen een spel spelen of een film(pje) bekijken met mama/papa beleeft je kind als een bijzonder moment.”

Inschatten wat jouw kind nodig heeft en er duidelijke afspraken over maken, daar gaat het om. Om dat proces te vergemakkelijken, maakten ze bij Medianest een handige poster waarbij je samen met je kind afspraken kunt maken over waar en wanneer schermen toegelaten zijn.

Schermtijd afronden

De televisie uitzetten of smartphone afnemen is vaak een klein drama met kinderen in huis met ruzies en huilpartijen als gevolg. Dat moet beter kunnen. Isabelle Filliozat, een Franse psychotherapeut die zich vooral bezighoudt met positief opvoeden schuift deze methodiek naar voren die helpt om schermtijd af te ronden:
maak eerst verbinding met je kind door mee te kijken naar het spel of programma en maak dan de brug terug naar de realiteit.

“Wanneer je besluit dat de schermtijd van je kind ten einde loopt, neem dan even de tijd om naast je kind te gaan zitten en zijn wereld binnen te treden. Kijk mee naar de tv of het spel dat hij aan het spelen is en stel hem na een halve minuut een vraag. ‘Waar ben je naar aan het kijken?’ kan voor sommige kinderen al werken,” stelt Filliozat.

Zodra je kind je vragen begint te beantwoorden of je iets vertelt over wat hij op het scherm heeft gezien of gedaan, betekent dit dat hij uit zijn schermbeleving komt en langzaamaan terugkeert naar de echte wereld.

Meer weten? Oudersvannu.nl schreef er onlangs deze blogpost over.

Smartphonecontract

Op de website van Digisaurus vind je een smartphone-contract dat je kunt printen en laten onderteken door je zoon of dochter wanneer ze een eigen smartphone krijgt. Dit contract is gratis en vind je op www.digisaurus.be

Foto: Unsplash

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!