5 opmerkelijke cijfers over het mediagebruik van de Vlaming

Begin maart verscheen de nieuwe Digimeter. Dat is het jaarlijkse onderzoek van imec dat het mediagebruik van de Vlaming in kaart brengt. Ik dook in de cijfers en haalde er deze 5 opmerkelijke statistiekjes uit.

Wil je alle cijfers checken? Dan surf je best even naar www.digimeter.be.

WhatsApp is het populairste netwerk: 86% van de Vlamingen heeft het.

Het gebruik van sociale media in Vlaanderen stagneert. Zo goed als alle sociale netwerken waren in 2022 minder populair dan in 2021. Vooral LinkedIn (-6%) en Twitter (-5%) krijgen klappen. Zouden de fratsen van Elon Musk daar voor iets tussen zitten?

Enkel WhatsApp groeit nog een beetje. Nieuwkomer BeReal scoort 4% en ook TikTok blijft hangen op 16% van de Vlamingen.

Maar die cijfers zeggen niet alles: De jongeren (18-24 jaar) spenderen dagelijks gemiddeld 82 minuten in deze app! Ter vergelijking: alle andere sociale media zijn goed voor 72 minuten per dag (!).

23% van de Vlamingen luistert naar podcasts

De opmars van de podcast zet zich gestaag verder. Zeker bij de jongeren (18-24 jaar) maakt de podcast een serieuze sprong van 12%.

50% kijkt naar Netflix

51% van de Vlamingen kijkt nog live naar televisie. Dat is zelfs hoger dan voor de coronacrisis. Bij de jongeren (25-34 jaar) zegde maar liefst 11% het kabelabonnement op.

Als we betalen om films en series te streamen, dan blijft Netflix afgetekend de populairste. Al is de stijging minder groot dan de voorbije jaren. Disney+ stijgt het sterkst.

Slechts 40% betaalt nog minstens 1 keer per week met cash

Sinds de coronapandemie betalen we veel vaker met de bankkaart dan met cash geld. Sinds 1 juli 2022 moet elke handelaar minstens 1 elektronisch betaalmiddel aanbieden. Maar dat leidt nog niet meteen tot een verdere daling van het gebruik van cash geld.

Wel opmerkelijk: contactloos betalen is voor het eerst populairder dan pinnen met je bankkaart.

40% van de Vlamingen voelt zichzelf smartphone-afhankelijk

We gebruiken veel en vaak digitale media. Maar we worstelen er ook mee en proberen een balans te vinden tussen smartphones en apps nuttig inzetten, zonder dat ze ons hele leven bepalen. 40% vindt zichzelf smartphone-afhankelijk. 23% voelt zichzelf zelfs verslaafd aan de smartphone.

Hoe pakken we het aan? 88% legt zichzelf minstens 1 regel op. De populairste zijn ‘het geluid op stil zetten’ (51%) en meldingen uitzetten (49%)

Nog veel meer cijfers vind je op www.digimeter.be.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!