Begin oktober liep ik voor het eerst een marathon. 42 kilometers en nog wat in en rond Brugge. Ik bereidde me 9 maanden voor hierop en uiteraard gebruikte ik hiervoor een pak apps.
Hieronder deel ik graag welke apps me hielpen om naar dit sportieve hoogtepunt toe te werken.
Start 2 run
Ik kan het me nu nog moeilijk voorstellen. Maar ik vond lopen vroeger nooit echt leuk. Maar in de zomer van 2016 wilde ik eindelijk weer eens wat aan mijn conditie gaan werken. En dus begon ik toen zoals tienduizenden Vlamingen te lopen met de hulp van Evy Gruyaert.
In de app Start2run krijg je een loopschema voorgeschoteld met een uitgekiende afwisseling van wandelen en lopen om finaal na 10 weken tijd 5 km te kunnen lopen. Toegegeven: ik heb er uiteindelijk ruim 4 maanden over gedaan, maar dat is uiteraard niet erg.
Het bijzondere aan deze app is natuurlijk Evy. Doorheen je loopjes, begeleidt ze je met tips en weetjes, en ze geeft je ook de nodige peptalk onderweg: “Niet opgeven nu, je bent er bijna!”
Strava
Strava is een sociaal netwerk voor sporters. Wandelen, fietsen, lopen, kajakken … Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het ‘tracken’ in deze app.
Wanneer je vertrekt voor je loopje, start je de app, en die houdt dan alle parameters voor jou bij: je afstand, gemiddelde snelheid, hoogtemeters, calorieën … Al neem je die laatste parameter toch wel best met een serieuze korrel zout. Ik ben een liefhebber van cijfers en met Strava kon ik zo op de voet volgen hoe mijn conditie aan het groeien was.
Je kunt vrienden toevoegen, likes uitdelen, commentaar geven… En in plaats van vakantiefoto’s, deel je je sportprestaties als status update. Net zoals op Facebook of Instagram. Moet je dat doen? Tuurlijk niet. Je kiest dat helemaal zelf. Maar voor mij werkt het in elk geval motiverend.
Ik gebruik zelf de betalende versie van Strava. Die laat me ook toe om de ‘kaarten’ te gebruiken. Voor Appstublieft ben ik vaak de baan op, en dan is het altijd fijn om na een workshop Strava voor mij een looproute te laten uitstippelen in de buurt en zo al lopend eens een nieuwe omgeving te ontdekken.
“Als het niet op Strava staat, dan is het niet echt gebeurd?” Niet per se, maar voor mij persoonlijk helpt het wel om mijn vooruitgang en loopprestaties bij te houden.
Garmin Connect
Doorheen de dag verdraag ik geen horloge aan mijn pols. Maar om te lopen doe ik wel een smartwatch aan om mijn prestaties vlot in kaart te brengen. Ik koos voor een basismodel van Garmin: de Forerunner 35. Het ding kostte me 85 euro en kan ook mijn hartslag meten.
Na elk loopje stuurt mijn horloge via bluetooth alle sportgegevens door naar de Garmin Connect app op mijn smartphone. En ik stelde ook in dat die gegevens automatisch in Strava belanden.
Trenara
Tot een goed jaar geleden had ik geen flauw benul wat het verschil is tussen een duurloop, tempoloop, intervaltraining of LSD-loopje. Ik liep zo ver en zo hard ik kon, wanneer ik tijd had.
Om me voor te bereiden op die eerste marathon, installeerde ik Trenara. Deze app stelde voor mij een uitgekiend loopschema op van 3x trainen per week om zo optimaal vanaf januari naar die marathon begin oktober toe te werken. Ik moest daarvoor mijn doel en gewenste tijd ingeven. En mijn voorkeursdata om te trainen. En Trenara deed de rest.
Met de gratis app kun je perfect een volledig schema laten opstellen voor jou. Maar je kunt geen trainingen van datum veranderen. Met mijn drukke agenda was dat wel noodzakelijk, en dus schafte ik voor 6 euro per maand de betalende versie aan.
Bijna elke week heb ik met trainingen geschoven naar data die me beter uitkwamen. En heel eerlijk? Ja, ik heb af en toe eens een training geskipt omdat ik ziek was of het te druk had.
Alcoholvrijheid
Een marathon lopen is meer dan een loopschema volgen en kilometers malen. Ik wilde ook mijn levensstijl aanpassen om in een optimale conditie aan de start te verschijnen. Zo bouwde ik voorafgaand aan mijn marathon een periode van 50 dagen in waarin ik geen alcohol dronk.
Ik gebruikte daarvoor de app ‘Alcoholvrijheid’. Deze app is eigenlijk bedoeld voor wie definitief wil stoppen met alcohol drinken, maar kan dus even goed voor een tijdelijk regime.
Deze app beloont je met ‘badges’ wanneer je 100 uur, 1 week, 1 maand … niet gedronken hebt. En je krijgt ook tips te zien en verhalen van anderen die ook gestopt zijn met drinken.
Zeker Gezond
Ook mijn voeding paste ik aan. Ik probeerde de voorbije maanden om zo gezond mogelijk te eten. Minder vet en suiker, en meer groentjes en fruit.
In de app ‘Zeker Gezond’ vind je duizenden recepten om gezonder te koken en eten. Je kunt filteren op type gerecht, bepaalde ingrediënten, bereidingstijd, … Je kunt in de app meteen ook een weekschema opstellen en zelfs een boodschappenlijstje.
‘Zeker Gezond’ is een initiatief van de vzw Gezond Leven en bestaat ook als website: www.zekergezond.be
Vitadock
Elke kilo minder die je moet meeslepen op een tocht van 42 km is een voordeel. En dus probeerde ik – door meer te sporten en anders te eten en drinken – om een paar kilo lichter aan de start van de marathon te verschijnen.
Ik schafte daarvoor een digitale weegschaal van Medisana aan, die via bluetooth mijn gewicht naar mijn smartphone doorstuurt. In de app van Medisana (VitaDock) kon ik zo mooi in grafiekjes bijhouden hoe mijn gewicht evolueerde.
Meer apps?
Ben je zelf ook aan sporten en gebruik je daarvoor specifieke apps?
Laat het me zeker weten via eb.tfeilbutsppa@fotsirk