De populaire app om je klantenkaarten mee te digitaliseren Stocard is sinds begin december niet meer beschikbaar. Stocard werd overgekocht door de betaaldienst Klarna, en dus zijn alle Stocard-gebruikers nu plots Klarna-gebruikers geworden.
Wat is Klarna?
Misschien eerst een woordje uitleg over Klarna. Met deze betaaldienst kun je in webshops spullen kopen en die pas 30 dagen later effectief betalen. Klarna schiet het geld voor aan de handelaar in kwestie.
Handig? Ja, maar… als je het financieel al niet te breed hebt, blijf je hier wellicht beter weg. Als je je openstaande schuld niet kunt betalen binnen 30 dagen, krijg je aanmaningen, boetes en hoge incasso-kosten. En dan kosten die schoenen van 130 euro je finaal soms meer dan 600 euro (!).
Ik raad in mijn opleidingen af om met Klarna te werken. Want heel eerlijk: wil je echt gebruik maken van een app die een verdienmodel heeft opgebouwd met als uitgangspunt dat ze weten dat een flink stuk van hun gebruikers niet op tijd de schulden zal kunnen afbetalen?
Meer weten over de bedenkelijke reputatie van Klarna en co? Bekijk zeker ook eens dit stukje van Arjen Lubach:
Wat zijn alternatieven?
De solden staan voor de deur, en dus heb je nog een kleine week om al je klantenkaarten opnieuw toe te voegen aan een nieuwe app. Maar wat zijn de alternatieven?
Ik kan deze alvast aanraden.
1. Fidme
FidMe is een veelzijdige klantenkaart-app waarmee je ook digitale stempelkaarten kunt bijhouden. Handig voor lokale winkels en kleine ketens! en mijn persoonlijke favoriet.
FidMe is een product van Mozilla (dat je wellicht kent van Firefox, Thunderbird of Pocket). Log dus in met je bestaande account of maak er eentje aan, zodat je je klantenkaarten via de cloud handig kunt meenemen als je een nieuwe smartphone hebt.
3. payconiq
Payconiq is primair een betaalapp, maar biedt ook de mogelijkheid om klantenkaarten te digitaliseren. Let op: met de opkomst van de Europese betaaldienst Wero, zal payconiq de komende jaren wellicht verdwijnen. Vanuit dat oogpunt, is het eerder een tijdelijke oplossing dus.
4. je bankapp
Check zeker ook even of je bankapp een functie heeft om klantenkaarten toe te voegen. Zeker bij grootbanken als KBC en Belfius kan dat vrij gemakkelijk. Kleinere banken bieden deze functie meestal niet aan. Het voordeel? Je hebt geen aparte app nodig. Het nadeel: mocht je van bank veranderen, dan zul je je klantenkaarten opnieuw moeten inscannen.
5. Google of Apple Wallet
Zowel bij Android (van Google) als iOS (op de iPhone van Apple) vind je de app ‘Wallet’. Daar kun je kredietkaarten, vliegtuigtickets en kaartjes voor optredens in bijhouden. Maar dus ook je klantenkaarten.
Vooral aan te raden voor als je een overtuigde Apple- of Androidfan bent. Wie al eens de switch maakt tussen beide besturingssystemen, komt hier van een kale reis thuis. Want Apple Wallet bestaat niet voor Android en Google Wallet kun je dan weer niet installeren op een iPhone (iOS).
Nog veel meer apps ontdekken?
Dit lijstje vind je ook terug in ‘Even slim als je smartphone‘, mijn boek dat de 100 meest gestelde vragen over de smartphone bundelt. Meer dan 2500 exemplaren werden daarvan al verkocht.
Neem zeker een kijkje in mijn webshop als je ook graag een exemplaar bestelt.