Video wordt steeds interactiever en spectaculairder. Twee afkortingen die daarbij heel vaak opduiken zijn ‘VR’ en ‘AR’. Ik stelde de voorbije jaren vast dat veel mensen die termen door elkaar gebruiken en daarom leg ik hieronder graag nog even het verschil tussen beide uit:
VR
‘VR’ staat voor ‘Virtual Reality’ of ‘een virtuele realiteit’. Je ervaart dit het het best met een zogenaamde ‘VR-bril’, waarbij je video beleeft in 360° om je heen. Dat betekent dat je tijdens het kijken letterlijk naar links, rechts, boven of achterom kunt kijken en je overal ‘virtuele’ beelden ziet. Je ziet dus niks meer van de echte wereld om je heen.
App: YouTube
Geen VR-bril in de buurt? Met je smartphone kun je ook naar 360° video kijken. Een goed startpunt is het YouTube-kanaal van National Geographic. Bezoek dit kanaal met de YouTube-app op je smartphone. Bij de afspeellijsten vind je een lijst ‘360° Videos’.
Klik een video aan en voor je het weet, bevind je je op de Afrikaanse savanne. Beweeg je je smartphone achter je, dan zie je een kudde buffels. Til je je smartphone boven je, dan zie je kraanvogels vliegen in de lucht.
AR
‘AR’ staat voor ‘Augmented reality’. In het Nederlands kun je nog het best spreken van ‘verrijkte realiteit’. Terwijl je bij VR kijkt naar een compleet fictieve wereld. Bij AR door de lens van je smartphone naar de gewone realiteit, maar komt er een extra virtuele laag bij. Ik geef twee voorbeelden.
App: FAAM
Met deze app wek je het Vlaamse erfgoed overal in Vlaanderen tot leven. Met interactieve stories, quizjes, spelletjes … en ook met AR! Zo kun je op de markt van Dendermonde een mammoet laten rondlopen als je daar de app opent.
VRT NWS maakte er deze reportage over:

App: Google Translate
Ook de app van Google Translate maakt gebruik van augmented reality. Met deze app kun je teksten scannen, en via een extra laagje meteen de vertaling op je scherm krijgen.
Handig voor een menukaart in een restaurant in het buitenland, of om een passage uit een anderstalig boek snel te vertalen. Toegegeven: grammaticaal klopt de vertaling niet altijd helemaal, maar je begrijpt meestal wel wat er staat.
Nog veel meer apps ontdekken?
Dit lijstje vind je ook terug in ‘Even slim als je smartphone‘, mijn boek dat de 100 meest gestelde vragen over de smartphone bundelt. Meer dan 2500 exemplaren werden daarvan al verkocht.
Neem zeker een kijkje in mijn webshop als je ook graag een exemplaar bestelt.