9 opvallende statistieken over het mediagebruik van de Vlaming

Onderzoeksgroep imec onderzocht eind 2019 naar jaarlijkse gewoonte hoe digitaal de Vlaming is. Ze deden een bevraging bij 2754 Vlamingen (15+) over wat hun relatie is met media en technologie.

Het volledige onderzoeksrapport vind je op www.digimeter.be, maar de opvallendste cijfers hebben we voor jullie hieronder al even samengevat:

1. 90% van de Vlamingen heeft nu een smartphone

Het smartphonebezit maakte in 2019 bij Vlamingen een serieuze sprong. 90% van alle Vlamingen (15+) heeft nu een smartphone. Dat is 9% meer dan in 2018. Dat komt vooral omdat het smartphonegebruik bij 65-plussers boomt. Daar gaat het op 1 jaar tijd van 52% Vlamingen die een smartphone hebben naar maar liefst 73%.

1/3e van alle smartphones is Vlaanderen is trouwens een iPhone

2. We gebruiken onze smartphone het vaakst voor sociale media

We gebruiken onze smartphone gemiddeld 148 minuten per dag. Maar wat doen we dan precies allemaal met onze smartphone? Heel diverse taken, zo blijkt. In de top 3 staan sociale media (22%), chatten (12%) en browsen/websites bezoeken (12%)

3. 30% bezit een wearable

‘Wearables’ zoals smartwatches en fitbits zijn technologie die we op ons lichaam dragen. 30% van de Vlamingen heeft intussen zo’n toestel. de leeftijdscategorie 35-55 jaar is het meest van van wearables (38%).

4. Slimme toestellen zijn nog niet wijdverspreid

Ook andere slimme toestellen komen op, maar breken nog niet massaal door. Denk aan slimme deurbellen, verlichting of speakers. Geen enkel toestel kan meer dan 10% van de Vlamingen bekoren.

5. YouTube, Netflix en Spotify zijn de populairste streamingdiensten

YouTube is nog altijd het populairste medium om video te streamen. 66% gebruikt het platform minstens maandelijks. Verder zien we dat 40% van de Vlamingen een abonnement heeft bij Netflix, en 37% muziek streamt via Spotify.

Deze streamingdiensten zijn daarmee voorbije de zogenaamde ‘kritische drempel’ voor de doorgroei van innovatie.

In 2020 krijgen we er Disney+ bij. 25% van de Vlamingen mét een (betalend) Netflixabonnement toont alvast belangstelling voor Disney+. De helft daarvan wil er zelfs een ander abonnement voor opzeggen.

6. Facebook blijft populairste sociale netwerk

Ook in 2019 groeide het gebruik van sociale media verder door. 91% van de Vlamingen gebruikt nu minstens 1 sociaal netwerk actief (=minstens 1x per maand). Facebook is het populairst: 78% van de Vlamingen heeft nu een actieve account. Vervolledigen de top 5: WhatsApp (72%), Messenger (69%), YouTube (66%) en Instagram (44%). Opmerkelijk: op YouTube na, zijn al deze netwerken eigendom van Facebook.

Opnieuw zijn het vooral de 65-plussers die voor de groei in sociale media zorgen.

7. SMS wint het nog net van WhatsApp en Messenger

De SMS is aan een lange doodsstrijd bezig, maar geeft zich niet zomaar gewonnen. Het dagelijks gebruik van SMS zakt nu onder de 50%: slechts 45% stuurt nog elke dag een sms. Maar dat is nog altijd meer dan het aantal Vlamingen dat dagelijks WhatsApp gebruikt (44%) of Messenger (39%)

Het dagelijks WhatsApp-gebruik is het grootst bij 25-34 jarigen (stijgt van 60 naar 69%). Messenger is het populairst bij 16-24 jarigen (gaat van 75% naar 74%). WhatsApp breekt bij een jongere doelgroep nog altijd niet door. Het percentage dagelijkse gebruikers draait in die leeftijdscategorie nu al 3 jaar rond 37%.

Als we de cijfers van de actieve gebruikers onder de loep nemen (maandelijks gebruik), dan zien we het volgende:

8. 30% van de Vlamingen gebruikt nauwelijks nog cash geld

We betalen steeds vaken met apps op onze smartphone. Meest populair is de app van je bank. 50% van de Vlamingen gebruikt elke maand zo’n app.

Nog opvallender: slechts 70% betaalt minstens 1 keer per maand met cash geld. Dat betekent dat er al 30% van de Vlamingen zijn die bijna geen cash geld meer gebruiken.

9. We leggen onszelf meer regels op om het smartphonegebruik in te perken

We leren stilaan beter en beter met onze smartphone omgaan. Jaar na jaar stijgt het percentage Vlamingen dat zichzelf regels oplegt op het vlak van smartphonegebruik.

Een lezing boeken?

We komen met Appstublieft deze en andere trends graag toelichten in onze interactieve lezing ‘Mobiele toepassingen van de toekomst’. Contacteer ons gerust voor meer info.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!