Apestaartjaren toont hoe mobiel Vlaamse jongeren zijn

Apestaartjaren onderzoekt om de twee jaar hoe digitaal de Vlaamse kinderen (9-12) en jongeren (12-18) zijn. Afgelopen donderdag stelden ze hun nieuwe onderzoeksrapport voor. Je kunt het gratis downloaden op www.apestaartjaren.be. Kristof van Appstublieft werkte mee aan het onderzoek en haalt er graag de 4 opmerkelijkste mobiele trends uit voor jullie:

De smartphone is het belangrijkste toestel bij jongeren

92% van de Vlaamse jongeren (12-18 jaar) heeft een eigen smartphone.Bij kinderen is dat 41%. Het is voor hen het belangrijkste digitale toestel in hun leven. Jongeren gebruiken hun smartphone heel multifunctioneel: om de actualiteit te volgen en te overleggen over huiswerk, maar ook om te gamen, muziek te streamen en te chatten. Hiermee verdringen de smartphones stilaan gameconsoles en MP3-spelers. De iPhone is het populairst: 47% van de jongeren heeft er één. Toch is het niet het merk, maar wel de batterij, snelheid en camera die de doorslag geven.

In bijna elk huishouden is minstens 1 tablet aanwezig

De tablet zet haar opmars verder. In 88,5% van de gezinnen met kinderen in het 4e-6e leerjaar is er een tablet aanwezig. Bij 29,7% zijn er twee tablets thuis aanwezig. Nog eens 29,4% heeft zelfs drie of meer tablets in huis. Ook bij jongeren uit het middelbaar is in 87% van de gevallen een tablet aanwezig thuis. 42% heeft zelfs een eigen tablet.

Mobiel internet breekt (eindelijk) door

Waar er in 2014 slechts 37% van de jongeren een data-abonnement (3G/4G) had, is dat nu gestegen naar 63%. Bij de Vlaamse bevolking (15+) ligt dat op 44%. Hoe meer jongeren mobiel internet hebben op hun smartphone, hoe interessanter mobiele berichtendiensten worden. Ook hier blijft Facebook Messenger (87%) de koploper, maar de kloof met Snapchat (66%) verkleint.

Phubbing is not done

Zijn jongeren effectief zo verslaafd aan hun smartphone als veel volwassenen beweren? Slechts 13% zegt dat ze hun smartphone vaak gebruiken tijdens een gesprek (= phubbing). 74% van de jongeren apprecieert het zelf ook niet wanneer vrienden constant met hun smartphone bezig zijn tijdens een gesprek.

>> download het volledige onderzoeksrapport

 

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!