De 5 favoriete apps van Davy Nijs

5Ik ben als orthopedagoog geboeid door de synergie tussen internet, sociale media, hulpverlening en opvoeding. Bij UC Leuven-Limburg begeleid ik hierover onderzoek en doceer ik. Daarnaast adviseer ik als zelfstandig mediapedagoog organisaties, ouders en professionals, verzorg ik lezingen en trainingen en kruip ik regelmatig in mijn pen. Ik ben intens muziekbeluisteraar, fietser en hobbykok. Ik ben ook vader van drie gamende en online aanwezige zonen, en getrouwd met een woordvoerster. internet en sociale media zijn dan ook ten volle in ons gezin aanwezig.

Zelf ben ik een early iPhone-adept. Ik heb er al meerderen versleten (of in de wc laten vallen). Waar ik niet in slaag is mijn apps mooi op mijn telefoon te organiseren. Ik selecteerde er vijf maar liet er bewust de winkel- en betaalapps uit. En het is een beetje tegen mijn ‘eigen winkel’, maar ook de opvoedingsapps heb ik niet mee genomen in de keuze. Het zijn vijf apps die mijn leven aangenamer maken.

Het zijn vijf apps die mijn leven aangenamer maken.

1. Spotify

Spotify is mijn onmisbare vriend(in) in de wondere wereld der muziek en veruit mijn meest gebruikte app (lees: permanent). Uiteraard is de beleving van muziek via dergelijke streamingsdiensten iets anders dan via vinyl, cassetjes of cd, maar dat weegt uiteraard niet op tegen de voordelen van een onuitputtelijke muziekbibliotheek. Ik schakelde al vrij snel over naar een premium abonnement en momenteel geniet heel het gezin van een familieabonnement. Leukste feature: Release Radar, op basis van je luistergedrag krijg je suggesties van nieuwe releases.

iOS | Android

2. Ticket Swap

Ticket Swap ben ik eigenlijk pas vorig jaar intens gaan gebruiken. De app zorgde er onder andere voor dat ik op de valreep toch nog van Buffalo Tom kon genieten in mijn eigen thuisstad en in de concertzaal aan de overkant (Het Depot). Op TicketSwap koop en verkoop je immers veilig, makkelijk en vooral eerlijk tickets voor verschillende evenementen. Vaak zelfs beterkoop. Maar je moet uiteraard kunnen/durven wachten. Leukste feature: je kan ook gewoon ‘scrollen’ door verschillende evenementen (o.a. op basis van datum, locatie…) en je zo laten inspireren.

iOS | Android

3. NMBS

Als gezworen openbaarvervoer-gebruiker (ik woon dan ook naast trein- en busstation) is de NMBS-app, in combi met de app van De Lijn én Google Maps, een hulpmiddel in mijn dagelijkse planning. Ik vind de huidige versie zeer stabiel en zeer handig. Leukste feature: Notificaties, handig voor als je indommelt. Gevolgd door de Train Map. Zo vergat ik onlangs mijn reisbagage en kon ik op deze manier de trein en treinnummer identificeren, en kon ik zelfs in minder dan een uurtje mijn vuile was al in de wasmachine stoppen.

iOSAndroid 

4. Google Home

Sinds de VRT op 1 december stopte met het aanbieden van DVB-T, gratis kijken via de digitale antenne van je TV-toestel, moesten we op zoek naar een alternatief voor een alsnog veel te duur kabelabonnement. De oplossing zat ‘m in de combinatie van een Google Chrome Cast (I know: privacy…), de app ‘Google Home’ en een iPad met de apps van enkele zenders. Het begon met de VRT Nu-app, we herontdekten Stievie, en vullen aan met bijvoorbeeld de NPO-app en uiteraard YouTube. Sindsdien hebben we zelfs meer zenders vlot te onzer beschikking, en bovenal nog steeds gratis. Leukste feature: eindelijk kennen we het gevoel van ‘uitgesteld kijken’.

iOS | Android

5. SityTrail

TV-kijken is zeker geen grote hobby van me. Fietsen is dat wel, voornamelijk mountainbiken. En hoewel bijvoorbeeld Bloso heel wat routes uitstippelde waarvan je de coördinaten kan downloaden en importeren in een app, vind ik daar SityTrail een meerwaarde bij. Met deze betalende app (voor België €15 per jaar) maak je in een handomdraai eigen routes aan of pas je op je computer makkelijk bestaande routes (zoals die van Bloso) aan. Zoals een mountainbiker betaamt kan je op deze manier makkelijk het % offroad rijden verhogen. De app gebruiken we ook als we wandelend willen ‘bunkeren’ in de Ardennen. Leukste feature: onbekende routes van mensen uit de community uitproberen.

iOS | Android

Wil je zelf ook graag eens je 5 favoriete apps voorstellen in deze rubriek? Stuur een mailtje naar eb.tfeilbutsppa@sppa5.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!