Welke alternatieven bestaan er voor sms?

De sms is op sterven na dood. In Nederland en Scandinavië wordt al bijna niet meer gesms’t, en ook bij ons zijn er steeds minder mensen die elke dag nog een sms versturen, zo blijkt uit het Digimeter-onderzoek (2018).

Berichten sturen naar elkaar doen we natuurlijk wel nog, en meer dan ooit. Maar die sturen we steeds vaker gewoon via het internet, vergezeld van foto’s, links, video’s en emoji’s…

Welke apps kun je allemaal gebruiken om mobiele berichten te sturen? En wat zijn de verschillen? We lijsten graag even de mogelijkheden op:

1. Whatsapp

Met WhatsApp stuur je onbeperkt berichtjes naar andere WhatsAppers waar ook ter wereld. Handig: WhatsApp herkent automatisch welke contacten uit je adresboek ook op WhatsApp zitten.

In WhatsApp kun je groepen maken om in één klap een bericht naar veel mensen te sturen. Als één persoon antwoordt, dan krijgen alle andere groepsleden dat bericht ook. Telefoneren en videobellen kan ook.

iOS | Android

2. Messenger

Wil je de chatfunctie van Facebook ook op je smartphone of tablet gebruiken? Dan moet je de aparte app Messenger installeren.

Net zoals bij WhatsApp kun je niet enkel berichten sturen maar ook foto’s, video’s, bestanden, … Ook videobellen is mogelijk. Sinds 2015 moet je trouwens geen Facebookaccount meer hebben om Messenger te kunnen gebruiken.

iOS | Android

3. Snapchat

Met de app Snapchat stuur je vooral beelden door (foto’s of video’s) die je kunt bewerken en tekst op toevoegen. Vervolgens stel je in hoe lang dat bericht zichtbaar mag zijn. Het maximum is 10 seconden. Daarna verdwijnt dat bericht van de telefoon van de ontvanger.

iOS | Android

4. Slack

Slack is een chatprogramma voor communicatie binnen je bedrijf of vereniging. Voor vluchtige communicatie hoef je immers niet telkens een mailtje naar je collega te sturen. Via een chatberichtje gaat dat veel vlotter.

In Slack kun je verschillende kanalen aanmaken, zodat de gesprekken thematisch gebundeld worden. Even op vakantie? Geen probleem. Je bepaalt ten allen tijde zelf van welke kanalen je wanneer meldingen krijgt.

iOS | Android

Meer apps?

Al deze apps staan ook in het boek ‘Appstublieft: de 100 beste apps voor je smartphone of tablet’. Als je alle 95 andere handige apps ook wil leren kennen, dan kun je het boek bestellen via de webshop.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!