Hallo, ik ben Merijn, 41 jaar en educatief medewerker bij Vormingplus. Ik organiseer cursussen en lezingen over digitale tools, en ik houd me ook bezig met interne ICT-infrastructuur en -toepassingen.
Mijn smartphone, een Samsung Galaxy S4, is intussen van aardige leeftijd: ruim 3 jaar. Het stoort me dat smartphones zo’n korte levensduur hebben. Ik zorg voor goede bescherming (bumper case, beschermlaag van gehard glas) en kies ook voor een toestel met vervangbare batterij en uitbreidbaar geheugen (MicroSD). Mits wat technische kennis kan je je telefoon bovendien ‘rooten’ en van een alternatief besturingssysteem voorzien. M’n toestel draait vlot op CyanogenMod 13, beschikt daardoor over de laatste veiligheidsupdates (Android 6.0.1) en kan nog een hele tijd mee!
Op vlak van installatie en gebruik van apps ben ik tamelijk terughoudend (60-tal). Apps bieden niet altijd een meerwaarde ten opzichte van de (mobiele) website; sommige apps vind ik te opdringerig en ze nemen wel eens een loopje met je privacy (zie toegangsrechten bij installatie). Zo weiger ik al jaren om Facebook Messenger te installeren, ook al mis ik daardoor wel eens een feestje.
Maar ik ben natuurlijk ook enthousiast gebruiker van apps. Hieronder een selectie van 5 apps die ik bijzonder waardeer:
 1. Inbox (by Gmail)
E-mail is al vaak dood verklaard, maar deze ‘dinosauriër-technologie’ is nog steeds springlevend. Je e-mailadres fungeert als ‘login’ bij zowat alle digitale diensten, en je inbox is de ‘vergaarbak’ waar belangrijke notificaties, status updates etc de aandacht opeisen en de gewone e-mailberichten verdringen. Precies daarom zijn e-mailtoepassingen aan een stevige upgrade toe. Google doet al langer pogingen om zijn Gmail-interface te moderniseren, maar met Inbox breken ze helemaal met de traditionele e-mailomgeving. De dienst filtert berichten automatisch met behulp van categorieën (vb Sociaal, Aankopen, Updates, …), je kan berichten ‘snoozen’ en je krijgt een rijkere, meer aangepaste weergave die rekening houdt met de soort informatie die in jouw e-mailbericht besloten ligt.
2. Pocket Cast
Podcasts zijn de laatste tijd aan een ‘revival’ begonnen. Maar eigenlijk zijn ze terug van nooit weggeweest. Vroeger downloadde ik de podcasts via iTunes of soortgelijke software. Vandaag zijn er uitstekende apps ter beschikking, al moet je er meestal wel een paar euro’s voor neertellen. Pocket Cast is hier een voorbeeld van. Het is één van de weinige apps waar ik (éénmalig) voor betaald heb. Je kan er fijnmazige update-intervallen mee instellen, en de app biedt intelligente playlists, versnelde weergave, enzoverder. Just perfect.
3. KBC Mobile
Hoewel ik niet meteen warm loop van KBC als onderneming (cfr diverse FairFin-rapporten), speelt de bank eerste viool als het gaat om online banking en mobile banking. De door hun ontwikkelde online diensten en apps zijn van hoge kwaliteit en vooruitstrevend. Ze vormen de belangrijkste reden waarom ik klant blijf.
4. Ampere
Niet alle Micro-USB-kabels zijn gelijk. Het heeft me jaren gekost eer ik doorkreeg dat de kabeltjes waar ik m’n smartphone en tablet mee oplaadde van minderwaardige kwaliteit waren. Met de app ‘Ampere’ kan je de stroom meten die bij je toestel binnenkomt. En dan blijkt bijvoorbeeld dat er geen 2100 mAh doorkomt (het vermogen dat de meeste stroomadapters leveren) maar amper de helft! Kies daarom voor kabeltjes met 20 AWG of meer (American Wire Gauge – geleidingsfactor/standaard).
5. Llama
Met Llama kun je je smartphone automatiseren, zodat het toestel bijvoorbeeld automatisch in stille modus gaat van zodra je op kantoor bent, of ‘s nachts tussen 22u en 7u ‘s morgens enkel alarmen toelaat. Je kan ook automatisch apps laten starten of een willekeurige ‘action’ toewijzen aan een willekeurige ‘trigger’. Heel erg handig, zeker voor de ‘nerds’ onder ons 🙂