Hoe wonen we in de toekomst?

‘Domotica’ is een term die we al bijna 20 jaar gebruiken als het gaat om automatisering in woningen. Het betekende 15 jaar geleden vooral heel veel kabeltjes trekken in je huis, een extra computer in huis halen, … Nu de meerderheid van de mensen draadloze wifi en een smartphone of tablet in huis heeft, zie je dat ‘smart wonen’ pas echt handig én betaalbaar wordt.

Slimme lampen

Ikea lanceerde een heel eenvoudig systeem, waarbij je met een draadloze lichtschakelaar de sterkte van je lampen beheert, die geconnecteerd zijn met het internet.

De verwarming van je huis regelen

Google lanceerde jaren geleden al NEST: een slimme thermostaat.

Dichter bij huis heeft Electrabel met Boxx ook een gelijkaardig systeem in de aanbieding. 

https://www.youtube.com/watch?v=IOux2yy6PPU

Slim tv kijken en muziek luisteren

De lampen van Ikea leerden ons al dat je met een kleine ingreep zelf ook je toestellen in huis slimmer kunt maken. Zo maak je van je klassieke televisie vrij eenvoudig een smart-tv door er een Chromecast of Apple TV op aan te sluiten.

Nog een stapje verder is Prizm: deze slimme luidspreker streamt muziek op basis van de muzieksmaak van de mensen die in de kamer zijn.

Nooit meer sleutels moeten laten bijmaken

We zullen er ooit nog om moeten lachen: “Weet je nog in de tijd dat we alleen maar in ons huis binnen konden als we een sleutel bij hadden?” Het systeem dat al sinds de middeleeuwen onze deuren opent en sluit, mag misschien stilaan wel op pensioen. Hoe sneller, hoe liever, als het van Lockitron afhangt: 

Ook Amazon kwam onlangs met iets gelijkaardigs: Amazon Key! Zo hoef je nooit meer thuis te zijn wanneer iemand een pakje komt afleveren. 

Chatbots die je huiscontroleren

Zit je dan niet weer met massa’s verschillende apps? Jups! En daarom creëerden een aantal bedrijven slimme chatbots, die alle technologie in je huis bundelen. Denk bij een chatbot trouwens niet aan Robocop of R2D2, maar veeleer aan iets wat lijkt op een luidspreker. De twee bekendste zijn Google Home en Amazon Echo.

https://www.youtube.com/watch?v=2KpLHdAURGo

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZLPmPzpqJN4

 

Daarnaast heb je ook nog de Apple HomeKit, die het beste van Apple TV, Siri, de Apple Homepod… combineert. 

En de slimme frigo?

Als er een ding is dat altijd opduikt als het om technologie in huis, is de slimme – meestal pratende – frigo die je vertelt wanneer de melk op is en er meteen bijbestelt. Of dat werd ons toch voorgespiegeld in het Huis van de Toekomst 20 jaar geleden. Bestaat zo’n frigo intussen al? Ja hoor: Samsung lanceerde er een vorig jaar:

https://www.youtube.com/watch?v=bnB0yMV90pU

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!