Hoe beleven we vrije tijd in de toekomst?

De echte digitale revolutie begint nog maar. De technologische vernieuwingen die de komende jaren op ons af komen, zullen invloed hebben op alle domeinen van het leven. Hoe zal technologie onze vrijetijdsbeleving veranderen?

Kunst beleven met Augmented Reality

Snapchat verraste onlangs met een nieuw project. Na berichten die verdwijnen na 10 seconden en zonnebrillen waarmee je filmpjes kan maken, lanceerden ze een toepassing waarmee je met je smartphone virtuele kunst kon laten verschijnen op openbare plaatsen; Of het project gigantisch populair wordt, is moeilijk te voorspellen, maar het toont wel wat de mogelijkheden zijn voor Augmented Reality in de beleving van cultuur.

Ook in de toeristische sector wordt al volop ingezet op Augmented Reality. Zo bewijst onderstaand voorbeeld ook:

Het museum van de toekomst, dankzij AR

Maar het kan nog een pak straffer. In bovenstaande voorbeelden heb je nog altijd een smartphone nodig. Bij ‘Mixed Reality’ heb je helemaal niks meer nodig om van een extra laag op de realiteit te genieten.

Sport anders beleven

Mixed reality is ook het uitgangspunt voor de HoloLens van Microsoft. In onderstaand filmpje tonen ze hoe je als sportliefhebber in de watten gelegd kunt worden met deze nieuwe technologie.

Televisie kijken in 360°

Bovenstaande technologie is niet te verwarren met klassieke Virtual Reality. Daarbij zet je een VR-bril op je neus, zodat je rondom je heen kunt kijken om zo een totaalervaring te krijgen bij het tv kijken. Sporza en VRT Nieuws experimenteerden er al mee:

Ook voor de muziekindustrie betekent dit een revolutie. Netsky zond zo zijn concert in het sportpaleis live uit in 360°. Geen ticket kunnen bemachtigen? Geen probleem! met een VR-bril op je neus. kon je gewoon thuis  meefeesten. Van het concert zelf zijn geen 360°-beelden online terug te vinden. Maar wel onderstaande trailer en de ervaringen van een journaliste van HLN, die de test deed.

Immersive gaming

Dat Virtual Reality ook in games heel wat mogelijkheden biedt, spreekt voor zich. Voor het eerst wordt het mogelijk om echt helemaal op te gaan in het game. Dat ziet er vooralsnog een beetje vreemd uit, maar zal de komende jaren ongetwijfeld nog heel veel evolueren:

Nog een stapje verder? Dan planten we misschien ooit wel een chip in? Als het van de sciencefiction-reeks Black Mirror afhangt, ziet dat er zo uit (met alle dramatische gevolgen vandien. Maar daarvoor moet je de hele aflevering op Netflix kijken).

En de robots?

Aflsuiten doen we deze keer graag met een portie robots. Vrijetijdsbeleving nu vooral om menselijke prestaties, maar misschien kijken we in de toekomst wel naar een potje robot-voetbal? Of gaan we op een festival kijken naar een rockgroep bestaande uit enkel robots? Science fiction? Goh, eigenlijk bestaat dat al. Check onderstaande filmpjes maar eens.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!