Welke apps moet elke natuurliefhebber installeren?

Genieten van een mooie natuurwandeling en intussen ook je smartphone gebruiken? Is dat vloeken in de kerk? Absoluut niet. Met deze 5 apps geef je je uitje in de natuur zelfs nog net dat ietsje meer.

1. Natuurpunt

Natuurpunt ontwikkelde een app met daarin een dertigtal wandel- en fietsroutes. Stel je locatie en maximum aantal kilometers in, en de app toont je meteen wat voor moois er in je omgeving te beleven valt.

Op de kaart zie je je uitgestippelde route met extra informatie over de natuur, geschiedenis en bezienswaardigheden die je zult passeren. Je kunt de routes ook downloaden voor offline gebruik.

Android | iOS

2. Vlaanderen Fietsland

Het fietsknopennetwerk brengt je in Vlaanderen langs veel onbekende maar vaak supermooie paadjes. Met de app Vlaanderen Fietsland stippel je zelf je routes uit op basis van die knooppunten. 

Het voordeel? De app berekent automatisch routes en afstanden. En als je al eens een bordje mist, kun je in de app gemakkelijk opzoeken hoe je weer vlot op de route geraakt.  

Plan je je fietstocht liever op de computer? Geen probleem! Via een QR-code kun je routes vanop www.vlaanderen-fietsland.be overnemen op je smartphone.

Android | iOS

3. Viewranger

Laat ons eerlijk zijn: op tocht gaan met een stafkaart heeft heel wat charme. maar echt handig is het niet om zo’n gigantische kaart open en dicht te plooien op tocht. Met Viewranger neem je duizenden stafkaarten gewoon mee in je broekzak.

Op veel toeristische websites kun je trouwens gratis wandelroutes downloaden in het handige gpx-formaat, en die routes kun je gemakkelijk importeren in Viewranger. 

Android | iOS

4. Obsidentify

Kom je onderweg een bloem, boom of insect tegen en wil je graag weten wat het is? Scan het met de app ObsIdentify en kom binnen de paar seconden te weten welk dier of welke plant je op je weg kruiste. Voor grotere dieren en voorwerpen werkt deze app helaas (nog) niet. 

De perfecte app om je kroost tijdens een wandeling op een interactieve manier de natuur te laten ontdekken. 

Android | iOS

5. Tuinvogels

Zit er een vogel in je tuin die je niet herkent? Dan kan de tuinvogels app van Vogelbescherming Nederland je misschien helpen. Deze app bundelt beeldmateriaal, beschrijvingen en gezang van de 93 meest voorkomende tuinvogels.

Als een vogel in de top 25 voorkomt, weet je dat je te maken hebt met een graag geziene gast. De app laat je ook filteren op grootte of kleur.

Android | iOS

6. Geocaching

Schattenjacht met je gps, zo kan je geocaching best omschrijven. Elke gebruiker kan zo’n cache (een verrassing) verbergen en deelt de gps coördinaten en enkele tips. In België zijn er al meer dan 31.000 te vinden!

Met behulp van de gps in je toestel kan je dan op zoek naar de verborgen cache. Een leuke manier om al wandelend of fietsend in de stad of de natuur op ontdekking te gaan.

Android | iOS

Meer apps?

Al deze apps staan ook in het boek ‘Appstublieft: de 100 beste apps voor je smartphone of tablet’. Als je alle 94 andere handige apps ook wil leren kennen, dan kun je het boek bestellen via de webshop.

foto: Natuurpunt

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!