Hoe blijven we fit en gezond in de toekomst?

‘De digitale revolutie is nu pas echt goed aan het beginnen’. We hameren er tijdens onze lezingen maar al te vaak op. Met deze reeks willen we alvast een blik geven op die revolutie. De voorbije maanden hadden we het al over hoe onze huizen en winkels digitaler worden. Deze maand focussen we op onze gezondheid.

Wearables monitoren je lichaam

Er bestaan op dit moment al heel wat apps die je gezondheid monitoren. Apps die meten hoeveel stappen je zet op een dag, hoe snel je loopt en fietst, hoeveel calorieën je daarmee verbruikt, enzovoort. De bekendste zijn Google Fit en Apple Health.

Fitbit ken je misschien ook wel. Deze gezondheidsapp communiceert met een slim polsbandje dat je draagt en dat zelfs je hartslag en slaap monitort.

https://www.youtube.com/watch?v=EqnR7z2l8c8

 

De internet-dokter

Die apps bieden ook voor dokters heel wat mogelijkheden. Op basis van die verzamelde data kun je immers sneller en beter diagnoses stellen. Ook data doorsturen naar je dokter kan via een app. VRT maakte er deze reportage over:

 

Hier zijn ze: de slimme tandenborstels

In de toekomst zullen meer en meer alledaagse toestellen verbonden worden met het internet. Lampen, chauffages, koffiezetapparaten en frigo’s… En – jawel – tandenborstels! Een tandenborstel die in combinatie met een smartphone nuttige gezondsheidsinformatie geeft? Wie weet heb je er over een paar jaar ook wel zo eentje in huis!

 

Met een helpende hand van de robot

Maak kennis met Zora: een robot die ingezet wordt om beter te communiceren met jongeren met autisme. Maar Zora beperkt zich niet tot de klas. Ook in rusthuizen helpt Zora mensen met dementie een serieus digitaal handje.

Het ziekenhuis van de toekomst?

Overal robots dan? Toegegeven: bij veel operaties in ziekenhuizen wordt nu al heel wat technologie ingezet, maar of de chirurg ooit helemaal overbodig wordt? Die dag is wellicht nog niet voor morgen. Via technologie kan expertise wel vanop afstand efficiënter ingezet worden. Ken je bijvoorbeeld de Google Glass nog? Die krijgt tegenwoordig een tweede leven in de operatiekamer

Maar wat als er in de toekomst gewoon minder ziekenhuizen zijn? En veel metingen en onderzoeken waarvoor je nu naar  gewoon bij ons thuis gebeuren?

 

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!