Hoe shoppen we in de toekomst?

Ik ga het later aan onze kleinkinderen mogen uitleggen: “Vroeger moesten we soms een half uur aan een kassa aanschuiven, dan alles uit onze kar halen, zodat een mevrouw van de winkel dat opnieuw in onze kar kon leggen…”. Wellicht reageren die kleinkinderen dan ook als volgt: “maar opa, was dat niet verschrikkelijk omslachtig?” Uiteraard. En daarom zal de manier waarop we shoppen de komende jaren ook drastisch veranderen.

Shoppen zonder kassa

In veel winkels heb je al systemen waar je zelf de kassa bedient of zelf je producten al scant terwijl je shopt. Maar Amazon gaat nog een stapje verder met hun winkelconcept AmazonGO:

Experience stores

Zullen fysieke winkels verdwijnen omdat mensen vaker online shoppen? Dat geloof ik niet. Maar de invulling van zo’n winkel zal wel drastisch veranderen. In plaats van een plek om stock op te slaan, zal het meer een plek worden om producten uit te proberen, te testen en passen. En ze daarna te bestellen online in de winkel, zodat ze bij jou thuis afgeleverd worden. Ben je meteen ook af van dat gezeul met die zakken en tassen in de drukke winkelstraten.

 

Ook kleren passen wordt een heel andere beleving, wanneer je digitale of 3D-spiegels gaat inzetten, zo tonen onderstaande 2 filmpjes:

Pakjes afgeleverd door drones

Misschien is je pakje zelfs al onderweg naar je huis, terwijl jij al aan het shoppen bent? Amazon wil alvast nog een stapje verder gaan om pakjes sneller en efficiënter af te leveren. Gedaan met vrachtwagens die in de file staan om pakjes af te leveren. Via een drone kan je pakje ook gewoon in je eigen tuin afgeleverd worden.

En als dat kan met een pakje, moet dat ook lukken met onze pizza’s, moeten ze bij Domino’s Pizza gedacht hebben:

Betalen met de smartphone

Hoe betalen we in de toekomst? En zal cash geld helemaal verdwijnen? Persoonlijk geloof ik dat we eerder in een bankkaartloze maatschappij zullen leven dan in een cashloze maatschappij. Nu heb je al systemen met QR-codes die je bij je vrienden of de handelaar in kwestie moet scannen, maar via NFC-technologie (Near Field Communication) worden ook die wellicht overbodig in de toekomst.

En wie weet laten we zelfs ooit die smartphone achterwege en betalen we met een armband en wat vingerbewegingen?

https://www.youtube.com/watch?v=b2ruxN13h5g

Blockchain: betalen zonder banken of andere instituten

Hey, maar wacht eens… Hebben we dan nog wel een bank nodig? Veel experten verwachten dat ‘blockchain’ de komende jaren furore zal maken: een systeem van financiële transacties waarbij banken, notarissen en andere tussenschakels overbodig worden. Denk aan het bekendste voorbeeld van de bitcoin. Hieronder wordt alles nog eens netjes uitgelegd:

 

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!