Hoe verplaatsen we ons in de toekomst?

In deel 4 van deze reeks zoomen we in op onze mobiliteit van de toekomst. Onze wegen Ook die zal gedomineerd worden door technologie. Een overzichtje van wat er op ons afkomt.

De zelfrijdende auto

Zowat alle autobouwers – Tesla op kop – zetten op dit moment veel in op de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook al hebben de meeste consumenten hier nog schrik van. Zullen er slachtoffers vallen door zelfrijdende auto’s? Ongetwijfeld. Maar dan vergeten we wellicht de duizenden verkeersslachtoffers die we elk jaar minder zullen hebben, dankzij deze technologie.

Hoe zo’n zelfrijdende auto precies werkt, zie je hieronder:

De Self-driving paradox

Een van de problemen met zelfrijdende auto’s is dat de wagen zelf constant beslissingen moet nemen. Die beslissingen moeten initieel ergens geprogrammeerd worden in het systeem. Zo heb je onder andere de beruchte ‘Self Drving Car paradox’. Stel: een groep kinderen steekt het zebrapad over en de aanrijdende zelfrijdende auto heeft te veel snelheid om nog te kunnen stoppen. Wat moet een auto in deze situatie doen? Wijkt hij uit en doodt hij zo de inzittenden, of rijdt hij de kinderen omver? En maakt het iets uit als blijkt dat de kinderen eigenlijk het rode licht genegeerd hadden?

Afbeeldingsresultaat voor self driving car paradox

De zelfrijdende bus

Het is duidelijk dat er de nodige argwaan en weerstand bestaat bij de gebruikers. Zet jij je kind op een zelfrijdende schoolbus? Op dit moment zal een meerderheid van de ouders het wellicht nog niet wagen. In Helsinki zijn ze in elk geval wel al aan het experimenteren met zelfrijdende bussen.

Klaar voor de lachende auto?

Zelfrijdende auto’s stellen ons duidelijk voor nieuwe problemen. Maar daar zijn ook weer creatieve oplossingen voor. Hoe maak je bijvoorbeeld oogcontact met een zelfrijdende auto als je pakweg een straat wilt oversteken? Onderstaand filmpje toont bijvoorbeeld hoe een auto zelf kan aangeven dat hij je gezien heeft en dat het veilig is om over te steken. Hoe? Door te glimlachen 😉

Smart cities

Veel steden proberen het mobiliteitsprobleem in hun straten aan te pakken door ‘smart cities’ te worden. Bijvoorbeeld door de vuilbakken in hun stad te connecteren op het internet, zodat de ophaaldiensten perfect weten welke vuilbaken wel en niet opgehaald moeten worden, via een computergestuurde geoptimaliseerde route.

Of waarom zouden we enkel onze auto’s slimmer maken? Ook onze snelwegen zelf kunnen een pak slimmer, efficiënter en milieuvriendelijker, zo bewijst dit filmpje:

Vliegend naar het werk of op reis?

Lossen zelfrijdende auto’s de files op? Zo lang er nog niet-zelfrijdende auto’s rondrijden, vrezen we ervoor. en dus kunnen andere vervoersmiddelen wel handig zijn. Wat dacht je van een Drone die mensen kan vervoeren? Of je eigen helikopter?

Vliegen op zonne-energie?

Ook de luchtvaartsector investeert al eventjes in onderzoek om vliegtuigen vooral properder te laten vliegen. Kerosine vervangen door zonne-energie is daarbij de meest logische piste. Dit proptype van Boeing kan niet alleen voor eeuwig vliegen, maar zou in theorie ook zonder piloot haar passagiers op hun bestemming moeten kunnen brengen.

Mobiliteit in 2030

Als afsluiter nog dit filmpje van KPMG dat alles nog eens samenvat. Is dit een realistisch toekomstbeeld voor 2030?

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!