10 dingen die we leren uit de nieuwe Digimeter-cijfers

Wie ons de voorbije jaren zag spreken, weet dat we fan zijn van de Digimeter-cijfers. Elke jaar verblijdt imec ons aan het begin van het jaar met een karrenvracht aan vers cijfermateriaal over het digitale leven van de Vlaming (15+).

Wij doken in al die cijfertjes en vatten hieronder graag samen wat ons is opgevallen:

 

1. De kloof tussen smartphone en gsm wordt groter

78% van de Vlamingen heeft intussen een smartphone. Dat is een lichte stijging van 4% tegenover 2016. De klassieke gsm daalt verder, maar toch zijn er nog altijd 31% van de Vlamingen die zo’n oude gsm nog gebruiken.

2. Tabletgebruik stagneert voor 4e jaar op rij

In 2010 kwam de iPad uit. En toen ging het snel: in nauwelijks 4 jaar tijd had meer dan de helft van de Vlamingen (56%) een tablet in huis. Maar sindsdien stagneert het tabletgebruik in Vlaanderen. In 2017 blijft dat cijfer hangen op 60% van de Vlaamse huishoudens.

 

3. Slimme toestellen veroveren Vlaanderen nog niet

37% heeft minstens 4 geconnecteerde toestellen in huis. Maar meestal gaat dat om klassiekers als een laptop, smartphone of tablet. Hoe zit het met al die andere slimme toestellen? Hun aandeel stijgt, zij het gestaag. De smart-tv scoort met 42% nog het best. Wearables als slimme horloges en fitnesstrackers stijgen tot 18%. Ook slimme verlichting, verwarming en sloten kunnen de Vlamingen – voorlopig – nog niet bekoren.

 

4. YouTube populairst bij jongeren

Wat zijn de populairste sociale media? Facebook is nog altijd de meest populaire: 71% van de Vlamingen heeft een actieve account op Facebook. Het gebruik stijgt in alle leeftijdscategorieën, behalve bij de jongeren. Daar moet Facebook de duimen leggen voor YouTube.

 

 

5. Online kopen en bankieren razend populair

60% van alle Vlamingen koopt dingen online, en meer dan driekwart beheert ook zijn bankzaken online. 50plussers komen in deze trend ietwat achter, maar ook daar is het toch al een meerderheid die online bankiert.

 

6. Streaming voor het eerst populairder dan cd’s

Muziek luisteren op cd (41%) is al eventjes op zijn retour, maar wordt nu ook ingehaald door het streamen van muziek (43%). De populairste dienst om te streamen is YouTube (42%), gevolgd door Spotify (27%) en Shazam (9%).

Digimeter - streaming

 

7. Netflix bedreigt klassieke tv

Nog maar de helft van alle Vlamingen kijkt nog dagelijks live tv. Bij jongeren is het verschil het grootst: daar kijkt 89% dagelijks online video, en maar 26% nog live tv op de klassieke manier. De belangrijkste oorzaak daarvoor is de opkomst van Netflix. 21% van de Vlamingen heeft nu een Netflix-abonnement om series en films te streamen. Bij tieners en twintigers groeit Netflix het snelst.

 

digimeter netflix

8. Online bellen vooral een zaak van 30-49-jarigen

Bellen via het internet wordt in de toekomst zonder twijfel de standaard. Via Skype, Messenger, WhatsApp of Viber… Mogelijkheden genoeg om via het internet zo goed als gratis naar eender wie ter wereld te bellen. In Vlaanderen is het vooral de leeftijdscategorie 30-49 die online bellen al helemaal omarmd heeft: maar liefst 50% doet het elke dag. Opmerkelijk: de cijfers stijgen niet spectaculair in vergelijking met 2016.

digimeter online bellen

 

 

9. WhatsApp zet opmars verder

Net zoals bellen, zal ook berichten sturen over een aantal jaar volledig via het internet verlopen. In alle leeftijdscategorieën is het minder dan 7 op de 10 Vlamingen die nog dagelijks sms’t. Ook Messenger (de chat-app van Facebook) moet wat terrein prijsgeven. De grote winnaar is WhatsApp (ook al van Facebook). Bijna de helft van alle twintigers en dertigers gebruikt het dagelijks om berichtjes mee te sturen.

 

 

10. We leggen onszelf meer en meer regels op

Zijn we dan met zijn allen verslaafd aan die smartphone? Nee, maar wel afhankelijk. En dan zie je dat mensen zichzelf vaker gaan reguleren. Bijna 60% van de Vlamingen heeft zichzelf regels opgelegd over het gebruik van de smartphone. Hieronder de 5 belangrijkste:

digimeter regels

 

Meer cijfers

Check www.imec.be/digimeter

 

foto: Rawpixles (Unsplash)

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!