Wat is (data)roaming?

Roaming heeft een negatieve bijklank, maar is in wezen iets positiefs. ‘Roaming’ betekent dat je gebruik maakt van een ander mobiel netwerk dan dat waar je klant bent. 

Stel: je bent klant bij Proximus en je gaat naar Spanje, dan kun je niet anders dan verbinding maken met een lokaal Spaans netwerk, aangezien de Belgische masten van Proximus daar geen bereik hebben. Roaming zorgt er dus voor dat je ook in het buitenland kunt blijven mobiel bellen, sms’en en internetten.

Roaming versus dataroaming

Je hebt twee soorten: gewone roaming en dataroaming. Bellen en sms’en zijn twee heel bewuste acties. Wil je die doen in het buitenland, dan kan dat en gaat dat via roaming. Er is geen andere mogelijkheid.

Dat ligt helemaal anders bij mobiel internetten via dataroaming. Veel apps synchroniseren in de achtergrond, zonder dat je je daarvan bewust bent. Denk aan je e-mail, Facebook, je agenda,… Dus zelfs zonder zelf iets op te zoeken op Google of een website te checken, kan het zijn dat je heel wat internet verbruikt hebt.

Hoe uitschakelen?

Om dataroaming aan en uit te zetten, moet je in je instellingen gaan zoeken bij ‘internet’ of ‘mobiele verbindingen’. Twijfel je in het buitenland of je dataroaming wel goed uitgezet hebt? Zet dan gewoon je mobiele verbinding volledig uit. Dan ben je 100% zeker dat er geen roamingkosten aangerekend worden. 

hoe zet je roaming uit op android en iphone?

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!