Welke Nederlandstalige podcasts zijn de moeite?

Podcasts zitten in de lift, maar breekt nog niet helemaal door. Uit de recente Digimeter-cijfers blijkt dat 14% van de Vlamingen minstens 1 podcast beluistert per maand. En voor wie het nu in Keulen hoort donderen: een podcast is een audio-uitzending die je beluistert waar en met welk toestel je maar wilt. Al wat je nodig hebt is een app om podcasts mee te luisteren, zoals Apple Music, Spotify of TuneIn.

Weet je niet goed waar te beginnen? Geen probleem: ik deel bij deze graag 10 van zijn favoriete Nederlandstalige podcasts. Een mooie start om het genre te ontdekken.

1. Relaas

Iedereen heeft een verhaal. Dat is het uitgangspunt van Relaas. Bij Relaas brengen gewone mensen echtgebeurde buitengewone verhalen. Ze doen dat op live luisteravonden in Gent en Antwerpen. En nadien in podcasts die je onder andere op hun website terugvindt. Beide zijn trouwens een aanrader. Het is lang geleden dat ik nog zo op het puntje van mijn stoel zat in een setting waarbij een podium enkel gevuld werd door een barkruk, een microfoon en een verteller zoals u en ik.

Check www.relaas.be

2. El Tarangu

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Audiocollectief Schik (bekend overigens van die andere steengoede podcast ‘Bob’) vertrekt vanuit dit vreemde verhaal om 16 jaar na datum uit te zoeken hoe de vork nu echt aan de steel zit. Als wielerliefhebber viel ik uiteraard meteen voor deze plot. Ik heb me voor de ontknoping in de laatste aflevering zelfs even voor een dik half uur afgezonderd in mijn bureau, om het optimaal te kunnen beleven.

Check www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html

3. DS Audio

De Standaard brengt sinds eind 2019 elke dag ‘journalistiek om naar te luisteren’. Een dagelijkse podcast waarbij een journalist van de Standaard in een klein half uurtje de actualiteit verder uitdiept. Toegegeven: ik beluister niet elke aflevering, maar elke week pik ik er toch 2-3 mee die me meestal weer wat meer inzicht geven in hoe deze gekke wereld in mekaar zit.

Check www.standaard.be/tag/podcast-ds

4. Waarom

Eva Moeraert (Radio 2) is een van de meest ervaren podcast-maaksters in Vlaanderen. In deze wel heel persoonlijke podcast gaat ze op zoek naar antwoorden op de vragen die 20 jaar na de zelfmoord van haar ex-liefje toen nog altijd rondspoken in haar hoofd. Kippenvel tot op het einde.

Check www.vpro.nl/programmas/Waarom.html

5. De Bourgondiërs

Met de podcast van de bestseller ‘De Bourgondiërs’ bewijst Bart Van Loo dat je van een vuistdik boek een heel boeiende wekelijkse podcast kunt maken. Zie het als een verdieping van het boek, of net een teaser. In elk geval boeiend luistervoer voor wie houdt van een stevige brok vaderlandse geschiedenis.

Check www.klara.be/debourgondiers

6. Welcome to the AA

Alex Agnew kennen we allemaal als comedian en frontman van Metalband Diablo Blvd. Maar wist je dat hij ook elke week zijn eigen talkshow host in zijn eigen podcast?

Voor mij mijn vaste afspraak op maandagochtend, onderweg in de trein of in de auto. Of het nu Tom Waes, Clara Cleymans of De Romeo’s zijn die langskomen. Soms hilarisch, soms doodserieus, soms over de dingen des levens. Vooral voor wie niet bang is van een podcast die geregeld over de grens van 2 uur gaat.

Check welcometotheaa.libsyn.com

7. Nerdland

Lieven Scheire fileert vakkundig de actualiteit op het vlak van wetenschap en fysica voor u, samen met een pak interessante gasten. Dat is niet alleen boeiend, maar in het merendeel van de tijd ook bijzonder grappig.

Check www.maandoverzicht.nerdland.be/

8. Plan B

Ik probeer de politieke actualiteit op de voet te volgen. Zeker bij VRT kun je daarvoor terecht bij klassiekers als Ter Zake, De Afspraak, Villa Politica, … maar de laatste jaren zetten ze ook meer en meer in op politieke podcasts. Zo was er in 2018 ‘de stand van de stad’ naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Björn Soenens volgt de presidentsverkiezingen in ‘Björn in the USA”, en dan is er ook nog Vranckx en Byloo.

Een van mijn favorieten is ‘ Plan B”: Elke week kijken Alain Gerlache en Ivan De Vadder over de taalgrens. Zo krijg je een interessante kijk in hoe Wallonië naar Vlaanderen kijkt en omgekeerd. De podcast is afwisselend in het Frans en het Nederlands. Toegegeven: dat vraagt soms wat concentratie om alles te begrijpen, maar wie die moeite wil nemen, krijgt wel een heel bijzondere podcast te horen.

Check www.vrt.be/vrtnws/nl/tag/plan-b

9. Jouw Verhaal – Digitaal

Ik gaf 3 schooljaren les aan Syntra. Ik gaf er ‘social media professional’. Een van mijn studenten toen was Delphine Van Belleghem. Intussen zijn we 4 jaar verder en is ze fulltime social media consultant. In haar maandelijke podcast interviewt ze ondernemers over ondernemen, communiceren en de professionele dingen des leven.

10. Zwijgen is geen optie

‘Zwijgen is geen optie’ (kortweg ZIGO) omschrijft zichzelf als “Zwijgen is geen optie is een club van inmiddels 17.000 nieuwsgierige mensen die samen antwoorden zoeken op de belangrijkste vragen van deze tijd.”

Elke week krijg je een interview voorgeschoteld met een ondernemer, onderzoekers, kunstenaar… met een mening en een visie op onze wereld. Wie dat wil kan trouwens mecenas worden en zo kans maken om de opname van de podcast live mee te maken. Van een straf businessplan gesproken 😉

check: www.zwijgenisgeenoptie.be

 

Meer apps?

Wil je je smartphone nog slimmer maken? Bestel dan het boek ‘Appstublieft: de 100 beste apps voor je smartphone en tablet’ in de webshop

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!