Met deze criteria koos ik mijn nieuwe smartphone

Veel mensen vragen me welke smartphone ze best kopen. En vaak vragen ze me ook welk toestel ik zelf heb, en waarom. 

Wel, afgelopen zomer kocht ik zelf nog eens een nieuwe smartphone. De ideale aanleiding dus om eens in een blogpost vast te leggen waarop ik mijn keuze baseerde. Niet dat ik per se iedereen deze smartphone wil aanraden. Maar het kan misschien wel helpen om jouw keuze gemakkelijker te maken. 

Bij mij werd het in elk geval een OnePlus 8T. Het Chinese merk maakt al jaren degelijke smartphones voor een betaalbare prijs. Voorheen had ik ook al de OnePlus 6, maar even goed smartphones van Samsung, HTC en LG. 

En voor alle duidelijkheid: dit artikel wordt niet gesponsord door OnePlus. I wish. 😉 

De prijs

De OnePlus 9 kwam dit voorjaar op de markt. En die kost 699 euro (gewone versie) of 999 euro (pro versie met Hasselblad Camera). Dat vind ik oprecht veel geld voor een smartphone. 

Nu, wanneer een merk hun nieuwste model op de markt brengt, dan daalt het vorige model (vaak nog maar een jaar oud) meteen flink in prijs. Dat was hier ook het geval en zo kon ik de OnePlus 8T aankopen voor 599 euro.  

Voor een goed begrip: ik gebruik deze smartphone elke dag professioneel voor duizend-en-één dingen: Instagrammen, e-mail, foto’s maken en bewerken, muziek luisteren, tv kijken, navigeren naar een volgende workshop… 

OnePlus heeft met de OnePlus Nord ook een budgetmodel voor huis-tuin-en-keukengebruik. Die schaf je al aan voor 329 euro.

Het geheugen

Ik ben graag vooruitziend. Aangezien de updates van je besturingssysteem en apps jaar na jaar meer opslaggeheugen nodig heeft, heb ik graag dat ik over 2-3 jaar ook nog altijd genoeg opslagruimte heb om foto’s, offline afspeellijsten, Netflix-series en voldoende apps op te slaan op mijn toestel. 

Ik koos daarom voor een toestel met 256 gigabyte (GB) opslaggeheugen. Voor de gewone gebruiker vind ik 64 GB het minimum tegenwoordig. Wil je helemaal op zeker spelen, dan kom je met 128 GB zeker toe. 

Om al die toepassingen tegelijk vlot te laten draaien, investeerde ik ook in iets meer werkgeheugen dan bij de doorsnee telefoon. In deze OnePlus 8T zit daardoor 12 GB RAM-geheugen, terwijl 6 à 8 tegenwoordig de standaard is. 

De batterij

Ik laad mijn smartphone al eventjes niet meer op ‘s nachts. Dankzij de Fast Charging technologie van OnePlus laad ik mijn smartphone volledig op in een goeie 30 minuten. (Ook al beloven ze zelf dat de klus in 15 minuten geklaard zou moeten zijn). Ideaal dus om tijdens het ontbijt ‘s ochtends mijn toestel van voldoende ‘naft’ voor de hele dag te voorzien. 

OnePlus investeert al jaren heel veel tijd en energie in performante, veilige en snelle laders maken. En dat kan ik dus alleen maar toejuichen. 

De camera

Zoals jullie ongetwijfeld allemaal weten, amuseer ik me graag met phonetografie. Een goede camera vond ik dus heel erg belangrijk. Deze OnePlus 8T heeft maar liefst 5 camera’s

  • De selfiecamera vooraan heeft 16 megapixels (wat bovengemiddeld veel is en dus veel betere selfies oplevert
  • In de standaardcamera van de OnePlus 8T switch ik gemakkelijk tussen 12 megapixels en 48 megapixels. Handig voor als ik foto’s wil maken die ik achteraf op groot formaat wil afdrukken. 
  • Daarnaast is er ook nog een 16 megapixel camera met 123° groothoeklens. Die heb ik al heel vaak met heel veel plezier gebruikt om toch nog net iets meer omgeving op mijn foto’s te krijgen 
  • Met de macrolens (5 megapixels) kan ik dan weer heel kleine objecten toch haarscherp vastleggen. 
  • De zwartwit-lens van 2 megapixels maakt het geheel af

Bovendien kan ik met de nacht- en portretmodus foto’s maken die ik zelf met een reflex niet zo zou kunnen laten slagen als met dit toestel. 

Heb je al die camera’s nodig? als gewone gebruiker niet echt. Als professionele foto’s maken geen must is voor jou, dan is een toestel met 2 of 3 camera’s achteraan wellicht al voldoende voor jou.

Meer weten?

Ik gaf de voorbije jaren op tientallen plekken de interactieve talk ‘Help! Ik heb een nieuwe smartphone nodig‘. Iets voor jouw vereniging of bibliotheek? Ontdek snel de inhoud en voorwaarden.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!