Uitgetest: Virtueel 10 miles lopen met de app MyTrace

In 2019 liep ik voor het eerst de Antwerp 10 Miles. πŸƒβ€β™‚οΈ Wat een feest! Samen met duizenden andere sportievelingen de Antwerpse binnenstad doorkruisen op mijn loopsloffen. En vlotter dan ooit de Kennedytunnel door geraken. Dat ook. 😝

Door de coronapandemie werd de editie van 2020 geschrapt en de editie van 2021 naar het najaar verzet. Maar voor wie het laatste weekend van april toch 16 kilometer en een kletske wou afmalen was er een virtueel alternatief via de MyTrace-app.

En dat moest ik toch eens uitproberen.

Ik trok op zaterdag 25 april mijn loopschoenen aan en vertrok voor een stevig loopje rond Sleidinge city. Behalve het feit dat ik meer koeien dan supporters langs de route ben tegengekomen, kon ik ook nog het volgende concluderen:

1. De opwarming: aftellen naar de start van jouw wave

Net zoals bij een echt loopevenement, moest ik een startwave uitkiezen. πŸƒβ€β™‚οΈ Flexibel en gemakkelijk te verplaatsen. Al zou dat er nog aan mankeren tijdens een virtueel event natuurlijk πŸ˜‰ Ik koos voor 14u00.

Dat betekende ook dat ik ook effectief stipt om 14u00 moest starten. ⌚ Zo’n virtuele countdown is natuurlijk niet hetzelfde als de sfeer in het echt, maar wel leuk dat MyTrace ook dit aspect in een digitaal jasje stak.

Van mij mocht die countdown zelfs gerust al pakweg 15 minuten op voorhand starten met wat extra opwarmoefeningen bijvoorbeeld. Nu kreeg ik pas echt een drietal minuten op voorhand een stem te horen.

2. De intermezzo’s: graag meer weetjes en minder sponsors

“Onderweg krijg je audiobeschrijvingen te horen van de highlights die je normaal gezien op dat moment op het parcours zou passeren”, dat beloofde de app op voorhand. Ikke al meteen enthousiast.

En toegegeven: tijdens mijn tocht van 10 mijl kreeg ik geregeld een ingesproken boodschap te horen van onder andere Geert Hoste en Bart De Wever. Leuk gedaan, en absoluut een meerwaarde! Maar ook van de CEO van sponsor AG Insurance, reclame voor het bedrijvenklassement, info over de Cheering Zone van AG,… en dat hoefde voor mij niet echt.

Zelf vond ik de weetjes over Linkeroever, de Zillion, de bouw van de Kennedytunnel, … het leukste. πŸ™ Die weetjes zaten er hier en daar in, maar 7 ‘highlights’ op 16 km vond ik toch wat magertjes.

En ik weet dat dat persoonlijk is, en dat een rasechte Antwerpenaar daar wellicht veel minder aan heeft. Maar ik had eigenlijk toch graag wat minder sponsors gehoord, en wat meer weetjes over de ‘highlights’ langs het virtuele parcours.

Het lijkt me eigenlijk zelfs leuk om met deze app ook de ‘echte’ editie van de 10 Miles te lopen en effectief uitleg te krijgen over waar je op dat moment loopt. Moet met NFC of geolocatie-toestanden wel te programmeren zijn, niet?

3. De supporters: Leuke verrassing van vrienden en familie

Via de website van MyTrace konden mijn vrienden en familie een moment onderweg uitpikken en een motiverende boodschap inspreken. Met voorsprong het leukste aspect aan deze app! Ik heb daar echt enorm veel aan gehad.

Zelf deed ik pas in de ochtend voor mijn run een oproep op mijn Facebookpagina om iets in te spreken. Rijkelijk laat, dat besef ik nu ook. Maar desondanks kreeg ik onderweg toch een tiental aanmoedigingen van vrienden en familie.

In alle eerlijkheid moet ik wel toegeven dat ik van een paar opnames nadien moest opzoeken wie het had ingesproken, want stemmen herkennen was tijdens het lopen niet altijd even evident πŸ™ˆ

Tip dus voor de organisatie: raad iedereen die iets inspreekt aan om te beginnen met “Hoi! Het is hier met tante Maria hΓ©…” Allez, als je tante Maria bent, uiteraard. Maar je begrijpt mijn punt ongetwijfeld πŸ˜‰

4. De competitie: motiverend, maar een afknapper in de finale

Elke kilometer kreeg ik ook te horen wat mijn tussentijd was, en hoeveelste ik virtueel liep in mijn Wave. Tot mijn eigen verbazing liep ik na 5 kilometer nog altijd in 2e positie. Daarna zakte ik stilaan weg. Ik vermoed omdat een aantal snellere lopers misschien toch ietsje na 14u00 maar echt gestart waren?

Uiteindelijk eindigde ik 48e op 78 lopers. πŸ… Al bleek de eerste in mijn wave de 16 km afgelegd te hebben in een luttele 20 minuten. Ik rekende het even uit: dat is aan gemiddeld 48km/u. Als dat klopt, dan is dat een wereldrecord, denk ik 😲

De finale kilometer kon wat mij betreft ook nog wel wat meer opgebouwd worden. Zo motiverend de tussentijden onderweg ook waren, zo’n afknapper was het op het einde. Ik kreeg nog een melding dat ik aan de laatste 500 en 300 meter begon, maar daarna niks meer. Behalve plots de boodschap ‘Proficiat, je bent gefinisht’ πŸŽ‰. Nu, ik ben geen programmeur van apps, maar een 5-4-3-2-1- aftelmomentje erin programmeren was wel een leuke afsluiter geweest van de dag.

5. De tijdsopname: groot verschil met Strava en co

Ik loop altijd met mijn Garmin-horloge om zo vlot op elk moment te kunnen checken hoe snel ik loop en hoeveel kilometers ik al achter de kiezen heb. Omdat ik schrik heb πŸ™ˆ dat er met de synchronisatie iets mis zal gaan, zet ik voor de zekerheid ook Strava aan. Voor deze 10 maMiles was dat niet anders.

Waar wrong het schoentje? Dat Strava en Garmin op 300 meter na dezelfde data meegaven. Maar de MyTrace-app week uiteindelijk meer dan een kilometer af van die data.

Nu, verschillende tracking-apps zullen altijd lichtjes andere data geven. Maar ik kan me hier dus niet van de indruk ontdoen dat de tijdsopname van MyTrace (rechts in beeld hieronder) niet helemaal klopt.

De conclusie

  • Heb ik me geamuseerd? Absoluut!
  • Was deze app een leuke extra ervaring bij het lopen? Zeker!
  • Kan het de kick van een echt loopevenement vervangen. Nee, zeker niet.
  • Is de tijdsopname en het klassement realistisch? Wellicht niet.
  • Zou ik de app aanraden aan andere sporters? Eigenlijk wel.

Gewoon eens uitproberen dus en kijken of het iets voor jou is. Ook de komende weken zijn er nog veel virtuele runs te doen. Ideaal om op te bouwen naar de echte 10 Miles op 10 oktober dit najaar!

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek.Β 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie?Β 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone!Β 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!Β