De 5 favoriete apps van Frederik Maes

Hello hello, Ik ben Frederik en zit bijna op tram 4 met mijn 39 jaartjes jong. Toen ik net afstudeerde, nog in “een” vorige eeuw, wou ik onmiddellijk als zelfstandig interieurarchitect beginnen.

Mogelijks genetisch bepaald, als jongste spruit van twee leerkrachten, wou ik het zelfstandig zijn maar al te graag combineren met lesgeven. Dat doe ik dan ook in het volwassenenonderwijs, waardoor mijn avonden en mijn dagen lekker gevuld zijn.

Zo lang ik het leuk vind, zal dat ook zo blijven. Zowel professioneel als privé zijn apps, computers, tablets, smartphones en alles wat daar rond hangt niet meer weg te denken. Niets is voor mij leuker dan de drie giganten Microsoft, Google & Apple met elkaar te vergelijken en uiteraard ook hun apps.

Hier mijn “voorlopige” vijf prijsbeesten die een vermelding verdienen:

1. Brandstofprijzen

Een App die ik al jaar en dag gebruik (want op mijn Smartphone heet hij nog Carbeo België). De kortste weg naar het juiste tankstation. Ik weet het, in tijden van milieu en energie op het eerste zicht geen milieuvriendelijke App, maar toch… ik ben sowieso veel op de baan en dankzij deze App bespaar ik vele kilometers en heel wat geld.

Ik heb namelijk een tankkaart en kan niet zomaar overal tanken. Gewoon even ingeven welke tankkaart ik heb en met welke brandstof ik rij en hij wijst me zo de weg. Ik weet onmiddellijk de goedkoopste prijs of dichtstbijzijnde station (en kan dus kiezen), hij vertelt me of ik er een drankje kan kopen en veel meer dan ik eigenlijk van een simpel tankstation hoef te weten. Met andere woorden, gedaan met het duwen van de wagen…

(iOS | Android)

2. Geocaching

Simpelweg “een Catchke doen”, niets leukers dan dat. Mijn vier kinderen, mijn vrouw en ik vinden het fantastisch, een ware gezinsuitstap. We doen tegenwoordig zelfs al wedstrijdjes met vrienden. Daar waar we wonen, komen en passeren: overal ligt er wel een geo-catch verstopt en ze zijn zo leuk om te vinden.

Aan de hand van de App krijg je, op de plaats waar je dan bent of wil gaan zoeken, een aantal schatten (geo-catchen) te zien. Die kan je dan gaan zoeken met behulp van een aantal tips en de kaart op je smartphone. Wel altijd de recente vinderslijst raadplegen alvorens je begint, want als de catch al een jaartje niet meer gevonden is, ga jij hem ook niet vinden, vrees ik…

(iOS Android – $9,99)

3. Datumprikker

Als ik met vele mensen tegelijk wil afspreken of om één of ander festijn te organiseren in een vrij weekend is niets zo eenvoudig om dat met deze App te doen.

Ik gebruik hem om een geschikte datum te vinden voor een afspraak, te weten wie er wel of niet zal zijn. Ik kan zelfs plannen wie welke shift wil doen en zelfs of ze iets wel of niet willen doen. Het kan meer dan je denkt…

(iOS | Android)

4. Ookla Speedtest

Niets zo vervelend als traag internet. Weten dat het tijd wordt voor een nieuwe Smartphone/tablet (wat ik altijd hoop) of het gewoon een trage verbinding is (meestal), deze App test de verbinding uit. Hij doet een Ping-test, een Upload en een downloadtest.

En voor de nerds is het al eens leuk om te pingen naar een server in Milaan op 43 Milliseconden. Voor de niet-nerds kan je testen wanneer het in jouw buurt tijd is om “niet” op internet te surfen en al je buren dat wel doen.

(iOS | Android | Windows)

chromecast5. Chromecast

Karaoke, tekenen, surfen, NetFlix, YouTube doen en bekijken op een tablet. Mijn kleine kinderen weten er alles van. Ted-tv, nuttige documentaires, sport op de computer/smartphone bekijken, ik weet er alles van. Maar dat vinden we eigenlijk niet zo makkelijk en is het zo asociaal op dat kleine ding.

Met de volgende 5 dingen wordt het al een pak leuker: Je Wifi-netwerk, De App ChromeCast op je Smartphone/tablet/pc, een televisie met HDMI-ingang (het hoeft geen smart-Tv te zijn), een ChromeCast Mediastreamer die je wel moet kopen in de winkel (valt best mee van prijs) en als allerlaatste een App die je kan uitzenden via ChromeCast. (Het zijn er al veel ondertussen). Je bouwt je tv om tot het sociale middelpunt voor een gestreamd avondje gezelligheid.

(iOS | Android)

Wil je zelf ook graag eens je 5 favoriete apps voorstellen in deze rubriek? Stuur een mailtje naar eb.tfeilbutsppa@sppa5 In ruil bezorgen we je een gratis exemplaar van het boek.

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!