Terugblik op 2021: Alles is te koop, ook digitaal!

N-F-T. Drie letters die in 2021 alom aanwezig waren. Het is de afkorting voor ‘Non Fungible Tokens’ ofte ‘Niet vervangbare token’. In gewone mensentaal: digitale objecten die – vaak voor grof geld – gekocht en verkocht worden op het internet. Was het fenomeen in 2020 nog een spielereitje, dan waren de NFT’s in 2021 alomtegenwoordig.

Blockchain en bitcoin

NFT’s zijn een vorm van blockchaintechnologie. Blockchain? Kort samengevat: een overdracht van waarde tussen individuën over het internet, die wordt vastgelegd in een digitale geëncrypteerde ‘blok’ (een soort van logboek) waarvan het hele internet getuige is.

De meest bekende toepassing daarvan is de bitcoin: een virtuele munt, die in 2021 ongekende pieken kende. Was 1 bitcoin eind december 2020 nog 15.000 dollar waard, dan kon je diezelfde bitcoin eind november 2021 verkopen voor net geen 60.000 dollar. Maar momenteel is dat alweer gezakt tot 36.000 dollar. Dat dat speculanten van over de hele wereld aantrekt, spreekt voor zich.

Een en ander had ook te maken met de tweets van Tesla-baas Elon Musk. Hij kondigde immers aan dat zijn bedrijf massaal zou gaan investeren in bitcoins en zelfs betalingen in de virtuele munt zou aanvaarden, om een paar weken later aan te kondigen dat hij toch meer fan was van de Dodgecoin zo’n andere virtuele munt. Bij elke tweet ging de koers van de bitcoin meteen omhoog of omlaag.

Je hebt enkel toegang tot je virtuele centen via een unieke digitale sleutel. Die moet je bewaren op je computer, of op een USB-stick. En dat kan tot pijnlijke situaties leiden. Vraag maar aan deze Duitser die afgelopen jaar het wachtwoord vergat van zijn harde schijf waarop de sleutel stond voor 180 miljoen euro aan bitcoins.

Historische digitale objecten

Over naar de NFT’s dan. Het was Jack Dorsey, oprichter van Twitter die naar aanleiding van de 15e verjaardag van Twitter dit jaar de allereerste tweet ooit te koop aanbood. En iemand bleek zowaar bereid om voor deze historische tweet zowaar 2,4 miljoen euro neer te tellen.

Daarna was het hek helemaal van de dam. Later dat jaar werden ook nog de allereerste emoji (uit 1982) voor 200.000 euro verkocht en recent ook nog de allereerste sms (uit 1992) voor 130.000 euro.

Absurde bedragen voor iets wat je niet kunt vasthouden? Ergens wel. Maar vergelijk het eens met kunst. Ook daar kopen mensen kunstwerken die vervolgens gewoon in een museum blijven hangen, in de hoop om het werk in kwestie over een aantal jaar met veel winst opnieuw te kunnen verkopen. Zie deze NFT’s dus ook vooral als een investering die later nog veel meer geld moet opbrengen.

En wat dan te denken van het legendarische YouTube-filmpje ‘Charlie bit my finger’ uit 2007. Nu de kleuters van toen stilaan volwassen zijn, beslisten ze om het originele filmpje te verkopen en van YouTube te halen. Het leverde hen 620.000 euro op.

Hoe uniek zijn NFT’s?

Het originele filmpje van Charlie bit my finger mag dan wel verwijderd zijn, op YouTube wemelt het nog steeds van de kopieën. En dat legt meteen ook het vreemde uitgangspunt van zo’n NFT bloot. Want hoezeer kun je het eigenaarschap claimen over een object dat iedereen met een rechtermuisknop kan kopiëren, screenshotten of downloaden?

Aan de andere kant: van veel kunstwerken bestaan er ook kopieën en posters, en dat vinden we eigenlijk ook doodnormaal.

Het leverde onder andere deze vreemde conversaties op over Cryptopunks, een website die 10.000 originele avatars verkoopt als NFT.

Ook bekende sporters doen mee

Kan het nog gekker? Jawel! Zo kon je het afgelopen jaar via Sorare virtuele panini-achtige stickers verzamelen van je favoriete voetballers. Aangezien sommige kaartjes zeldzamer zijn dan andere, gebeurt het al eens dat iemand afgelopen jaar 250.000 euro betaalde voor een digitale Ronaldo.

En Wout Van Aert verkocht zelfs zijn 3 grootste overwinningen (Strade Bianchi, Mont Ventoux en Champs Elysees in de Tour) als NFT. Het bracht zowaar 47.000 euro op.

Lees zeker ook deel 1 en deel 2 van dit jaaroverzicht:

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!