Terugblik op 2021: Facebook (excuseer, Meta) is niet langer een sociaal netwerk

Waar was u op maandagavond 4 oktober 2021? Ik weet alvast waar je niet was: wellicht was je niet aan het sociaalnetwerken, want die avond lagen zowel Facebook, Instagram, Messenger als WhatsApp plat.

Ook al duurde de panne maar een zestal uur, toch was de impact voor meer dan 3 miljard (!) gebruikers (personen én bedrijven) wereldwijd ongezien. Het toonde wel nogmaals hoe groot en invloedrijk het bedrijf van Mark Zuckerberg geworden is.

Tijd voor een nieuwe naam

Het grootste Facebooknieuws kwam er 3 weken later, toen grote baas Mark Zuckerberg een naamsverandering aankondigde. Wanneer je bedrijf en een van je populairste producten dezelfde naam hebben, spreekt het voor zich dat dat verwarrend is.

En dus veranderde Facebook Inc. van naam in ‘Meta’, wat in het Grieks ‘Beyond’ of ‘vooruitstrevend‘ betekent. Spreek je Hebreeuws, dan heb je eens goed je wenkbrauwen gefronst, want ‘Meta’ betekent in het Hebreeuws ‘Dood’.

Op naar ‘the Metaverse’

Het klinkt wat creepy in een jaar waarin er een nieuwe film van The Matrix uitkwam, maar de realiteit kwam eigenlijk akelig dichtbij. ‘Meta’ is immers ook kort voor ‘metaverse’. Inderdaad: Mark Zuckerberg vond Second Life (kennen jullie dat nog?) heruit en wil ons in de toekomst in een soort van virtuele wereld met elkaar laten netwerken.

Wie een uur de tijd heeft, kan zeker eens deze video bekijken, maar eerder in 2021 lanceerden ze al dit filmpje dat toont hoe we via virtual reality (VR) de vergadering van de toekomst zouden kunnen voeren:

Virtueel concert in Nouveau Belgique

Science fiction? En moeten we schrik hebben van Matrix-scenario’s? Wellicht niet, want ook al in 2021 zagen we meteen al een mooi voorbeeld in eigen land.

Rapper Zwangere Guy gaf namelijk – noodgedwongen door de coronamaatregelen – een virtueel optreden in de AB, voor de gelegenheid omgedoopt in ‘Nouveau Belgique’. En dat zag er ongeveer zo uit:

Na de slimme tv’s, oortjes en horloges: de slimme bril

Vergis je niet. Achter die naamsverandering zit veel meer dan een Babylonische spraakverwarring. Facebook profileert zich met die nieuwe naam immers meer dan ooit als een digitaal bedrijf dat naast sociale media ook fysieke producten aanbiedt.

Voor die metaverse heb je immers een VR-bril nodig. En wie is eigenaar van de Oculus Quest? Een van de populairste VR-brillen op de markt? Juist ja: Facebook! Of excuseer: Meta!

Op dit moment zijn die VR-brillen vooral populair bij gamers, maar daar zouden dus wel eens snel veel meer toepassingen voor kunnen komen.

Samenwerking met Ray-Ban

Het was dus ook geen toeval dat Meta het afgelopen jaar ook een slimme bril lanceerde in samenwerking met Ray-Ban. Een bril waar je via je stem commando’s aan kunt geven om muziek mee te luisteren, foto’s en video’s te maken, te navigeren, …

Mark Zuckerberg zelf deelde onderstaand filmpje van een schermpartijtje dat hij opnam met zijn slimme bril:

Lees zeker ook de andere delen van mijn jaaroverzicht

Foto: Unsplash

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!