Terugblik op 2021: het jaar van de (over)streaming

Toegegeven: met deze titel solliciteer ik alvast voor flauwste woordspeling van het jaar. Niet alleen Wallonië overstroomde in 2021, maar ook onze smartphones en computers streamden audio en video dat het een lieve lust was.

Geen analoog signaal meer

Het was ook een beetje van moeten, want sinds november 2021 kun je in Vlaanderen geen analoog signaal meer op je televisie ontvangen. Je moet dus voortaan via een digibox kijken. Of televisie streamen via de apps van de zenders. Zo kregen we het afgelopen jaar eindelijk een GoPlay-app, om op onze tablets en smartphones deftig naar Play 4, 5, 6 of 7 te kijken. En VRT.nu lanceerde haar langverwachte app voor smart-tv’s. Hoera!

Afgelopen jaar ontstond er ook een vreemde discussie over reclame. Op onze digiboxen zouden we voortaan geen reclame meer kunnen doorspoelen. Protest en verontwaardiging alom. Nu, voor wie al een paar jaar tv kijkt via VRT.nu, VTM Go of Go Play, is dat al jaren zo. Dus misschien wel gewoon een logische evolutie? Finaal zorgen die adverteerders ervoor dat er budget is om tv-progamma’s te maken, niet?

Extra content via streaming-apps

De apps van onze televisiezenders bevatten voorheen eigenlijk min of meer hetzelfde aanbod als op onze klassieke tv. Maar in 2021 kregen we nog veel vaker extra exclusieve content te zien via de apps van die zenders.

Via Go Play extra beelden en interviews met de deelnemers van De Mol bekijken, maar even goed de vlogs van Viktor Verhulst die op ruiltocht ging. Van het VRT-programma Onverwacht (waarin Stephanie en Iluna Planckaert het over tienerzwangerschappen hadden), kon je op VRT.nu ook de zesdelige webreeks ‘Meer onverwacht‘ bekijken. Op VTM Go kon je niet alleen naar K2 zkt K3 kijken, maar ook naar ‘K2 zoekt mee‘, korte afleveringen waarin je de zoektocht vanuit het perspectief van Hanne en Marthe kon volgen. Of een miniserie ‘Het geheim van Raven‘ over een van de personages uit Familie.

En dan was er nog Streamz, de ‘Vlaamse Netflix’ die in 2020 gelanceerd werd. Was het toen in eerste instantie een platform waarop je topfictie van eigen bodem (Albatros, De Bende van Jan De Lichte, Blackout, …) vroeger kon bekijken, dan kregen we op Streamz vaker ook exclusieve content te zien. Denk maar aan de documentaires over OnlyFans, Dennis Black Magic of Het proces Bart De Pauw.

Laat het duidelijk zijn. “Er is precies niets op tv” was een uitspraak die nu echt wel tot het verleden behoort.

Een podcast voor iedereen

Die ‘extra content’ kregen we ook in de vorm van podcasts. Zo kregen we de zesdelige podcastreeks Patient Pedro, waarin Pedro Elias zich laat onderzoeken door een reeks Topdokters. En ook van ‘De Rechtbank: na de feiten‘ en ‘Over de oceaan‘ kon je meer verhalen beluisteren in de gelijknamige podcast.

Ook voor onze Vlaamse kranten zijn podcasts meer en meer een wisselwerking geworden om nieuwe lezers aan te trekken, of bestaande lezers extra content aan te leveren. Zo lanceerde HLN (een product van PDG Media) de podcast ‘Freek blijft slapen‘, waarin Freek Braeckman van VTM (ook al uit de stal van DPG) een nachtje gaat logeren bij BV’s. Een beetje als ‘Het Huis’ dus, maar dan omgekeerd en met een kleiner budget 😉

De Standaard lanceerde in april 2021 zelfs een eigen app voor podcastliefhebbers. Daarin vind je voortaan niet alleen alle podcasts die De Standaard zelf maakt (en dat zijn er wel wat), maar ook een selectie van straf luistervoer dat de redactie aanraadt aan haar luisteraars. Een van de beste apps van het afgelopen jaar, naar mijn mening.

De populariteit van podcasts groeit nog elke dag. Uit de Digimeter leren we dat eind 2020 meer dan 30% van de 16-34-jarigen minstens maandelijks naar podcasts luistert. Ik ben heel benieuwd of we in 2021 al de 50% zullen halen?

Experimenten met digitale radiostreams

De laatste weken bleek dat VRT ook heel wat plannen heeft met haar digitale radiokanalen. Tot voor kort waren de digitale radio’s als ‘MNM Hits’, ‘Radio 1 Classics’ en ‘Klara Continuo’ streams die gewoon non-stop muziek speelden. Maar die stream werd intussen een volwaardig kanaal op DAB+. En dus kon je de afgelopen weken via De Tijdloze-stream naar de ‘Bowie 75 hitlijst’ (samengesteld door de luisteraar) luisteren en presenteert Roos Van Acker zelfs elke ochtend een programma op de digitale stream van De Tijdloze.

En er zit nog veel meer in de lift. Zo kondigde Spotify afgelopen jaar aan met audioboeken te willen beginnen en lanceerde Facebook Audio Rooms‘, een online chatbox, maar enkel met geluid. Benieuwd waar dat allemaal naartoe gaat in 2022.

Lees zeker ook de andere delen van mijn jaaroverzicht

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!