Foei, Test Aankoop! Jullie zouden zich moeten schamen…

Lieve mensen van Test Aankoop,

Al jaren geven wij met Appstublieft workshops om de Vlaming meer vertrouwd te maken met apps, smartphones en tablets. We informeren ons publiek onder andere over welke smartphones ze best wel kopen en welke niet. We wijzen hen er ook op dat ze moeten opletten om niet een veel te duur telefoonabonnement aan te schaffen. Op dat vlak hebben we hetzelfde streefdoel voor ogen: minder bedrogen consumenten. We verwijzen zelfs vaak naar jullie website waar je merken en modellen kunt vergelijken. Keigoed initiatief! Wij zijn fan van jullie.

Tot voor kort toch…

Nieuwe leden werven met een minderwaardige smartphone?

Jullie moeten weten dat jullie heel wat autoriteit hebben. Als jullie een product ophemelen of afkeuren, dan geloven heel wat consumenten dat. En terecht, want dat is ook jullie bestaansreden. Groot was dan ook onze verbazing toen we vaststelden dat jullie op dit moment nieuwe leden werven met een smartphone, die zowat de grootste miskoop is die je op dit moment kunt doen in Vlaanderen.

Uit welke schimmige outlet-store jullie dit model gehaald hebben? Geen idee. Maar jullie zijn er alvast niet trots op, want het is gissen naar het merk en type van het toestel in kwestie. Dat komen we niet te weten. Maar jullie geven ons gelukkig wel de specificaties als houvast. En die nemen we maar al te graag even onder de loep.

Geen 4G en veel te weinig geheugen

Het toestel dat jullie gratis aanbieden aan nieuwe klanten is voorzien van de volle 8GB schijfruimte. Jullie zijn zo eerlijk om erbij te vermelden dat ongeveer de helft daarvan niet door de consument gebruikt kan worden omdat het toestel zelf dat nodig heeft om het besturingssysteem Android op te draaien.

Daar geven we jullie trouwens gelijk in: alle winkels zouden het op die manier moeten doen: enkel de werkelijke hoeveelheid schijfruimte meegeven. Maar denken jullie echt dat een consument in 2018 met een toestel van 4 schamele gigabytes een jaar of twee-drie zijn ding kan doen?

Onze voorspelling? Na 3 maanden keilt jullie nieuwe klant het onding keihard op het containerpark omdat hij elke dag apps moet verwijderen om updates en nieuwe apps te kunnen installeren. Reden? Te weinig geheugen. In tijden waar 32GB stilaan de norm is, spreken we van bedriegerij als je een klant nog een toestel met een kwart van die capaciteit aanbiedt.

Sinds 2016 is 4G al de norm in dit land, en 5G komt eraan ergens in de loop van 2019. Is het dan niet schandalig dat jullie een smartphone durven aanbieden waarmee je enkel op 3G kan surfen? We frissen even jullie geheugen op: 3G is technologie die in 2009 op de markt kwam. Smartphones die enkel nog op het tragere 3G-netwerk kunnen, vind je in bijna geen enkele elektrowinkel nog in de rekken. En dat zouden jullie als experten ter zake toch moeten weten?

Wees eerlijk en zet deze situatie recht

Dat je hier en daar in discount supermarktketens nog dergelijke toestellen in de aanbieding vindt, is erg. Maar dat kunnen we ergens nog begrijpen. Ten slotte zijn dit commerciële bedrijven die producten aan de man proberen te brengen. Maar dat Test-Aankoop vrolijk zelf meedoet en deze minderwaardige smartphones zelf verspreidt, dat gaat er bij ons niet in. Jullie zouden verdorie de eersten moeten zijn om dergelijke bedriegerij aan de schandpaal te nagelen.

Ons advies? Leg deze actie ogenblikkelijk stil, en geef je nieuwe leden iets waar ze echt iets mee zijn. We lezen in jullie missie op Test-Aankoop.be dat jullie consumenten willen informeren en hun belangen willen verdedigen. Misschien kunnen jullie dat meteen in de praktijk zetten bij jullie eigen acties?

 

Met multimediale groet

Kristof & Mathias

Leer betere foto's maken met je smartphone

Krijg een maand lang om de 3 dagen een fotografie-tip in je mailbox

Workshop aanvragen?

 

Nodig Appstublieft uit voor een interactieve en leerrijke lezing of workshop voor je vereniging, bedrijf of bibliotheek. 

​Even slim als je smartphone

De 100 meest gestelde vragen over je smartphone

Hoeveel geheugen heeft mijn smartphone nodig? Heb ik antivirus nodig? En hoe maak je de ultieme selfie? 

Laat je meeslepen in dit boek op een wonderlijke ontdekkingstocht die je minstens even slim maakt als je smartphone! 

Abonneer je op de nieuwsbrief!

Krijg elke maand mijn persoonlijke blik op de actualiteit en tips voor nieuwe apps in je mailbox!